Jeden z najjedovatejších pavúkov bude zachraňovať životy.X/Stickmanbraxton/
StoryEditor

Našli rekordne veľkého pavúka, ktorý patrí k najjedovatejším. Obrovský samec bude teraz vedcom pomáhať zachraňovať životy

ČTK06.01.2024., 12:00h

Obrovský samec z druhu atrax robustus, jedného z najjedovatejších pavúkov na svete, bude pomáhať zachraňovať životy v rámci programu na získavanie protijedu v zoologickom parku severne od Sydney.

Lajkuj Brainee.sk na

Obrovského pavúka, ktorý dostal meno Hercules, našli ľudia v pobrežnej oblasti asi 80 kilometrov od Sydney. Pôvodne ho odovzdali do jednej veterinárnej nemocnice, tá ho ale posunula odborníkom na pavúky z Austrálskeho centra pre plazy.

Rekordman

Zistili, že ide o najväčšieho samca druhu atrax robustus, ktorého kedy vďaka verejnosti získali. Kým samce tohto pavúka bežne merajú na dĺžku jeden až päť centimetrov, Hercules má 7,9 centimetra. Samice bývajú zvyčajne väčšie, ale samce majú niekoľkonásobne silnejší jed.

image

Scenáre, ktoré si videl len v zlých filmoch, sa stávajú realitou. Vedci vytvárajú z mŕtvych pavúkov funkčných robotov

Ľudia pavúky atrax nachádzajú v lesoch alebo predmestských záhradách v Sydney. Agentúra AP uvádza, že svojimi čeľusťami dokážu prederaviť ľudský necht.

Pomôže pri výrobe protijedov

Hercules sa v Austrálskom parku pre plazov zapojí do programu na protijedy. Chovatelia mu budú odoberať jed, kľúčový pre výrobu život zachraňujúceho protijedu. Austrálsky portál 9news uvádza, že táto látka môže ročne zachrániť životy až niekoľko stoviek ľudí pohryznutými pavúkmi atrax.

Austrálsky plazí park je jediným zariadením v krajine, ktoré sa získavaním jedu týchto pavúkov zaoberá. Posiela ho farmaceutickej firme v Melbourne, ktorá z neho vyrobí protijed. Od zavedenia tohto programu v roku 1981 nebolo v Austrálii evidované jediné úmrtie spôsobené uhryznutím od pavúkov atrax.

image

Svojimi čeľusťami dokážu prederaviť ľudský necht.

X/Navedelmisterio/

„Sme celkom zvyknutí na to, že dostávame veľkých pavúkov z druhu atrax, ale dostať tak veľkého pavúka (ako Hercules) je ako vyhrať jackpot,“ povedala Emma Teniová, chovateľka pavúkov v Austrálskom plazom parku.

Predpokladá, že nezvyčajne veľký pavúk bude produkovať aj veľké množstvo jedu a že bude mimoriadne prínosný pre program získavania protijedu. Na austrálskom východnom pobreží v poslednom čase panovalo vlhké a teplé počasie, ktoré je pre pavúky atrax ideálne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:22