Nezadržiaval kýchanieBrainee X Canva/
StoryEditor

Nočná mora sa môže stať skutočnosťou. Zadržiavaš kýchanie? Chyba! Mužovi sa kvôli tomu v hrdle vytvorila diera

Nikola Michalkova15.12.2023., 10:30h

Keď kýchnutie príde v nevhodnej chvíli, je pochopiteľné, že sa ho snažíme potlačiť. Lekári ale varujú, že je to nebezpečné.

Lajkuj Brainee.sk na

Poznáš to. Kýchanie niekedy jednoducho príde v tej najnevhodnejšej chvíli, keď sa to skutočne nehodí. Zo všetkých síl sa snažíme kýchnutie zadržať, avšak vôbec si neuvedomujeme, že to má aj svoje riziká.

Varovania lekárov

Aj samotní odborníci varujú, aby si príliš dlho nezadržiaval kýchanie po tom, ako sa mužovi kvôli tomu v hrdle vytvorila diera. To znamená, že ak aj si v spoločnosti, radšej si kýchni, ako riskovať, že budeš mať v hrdle dieru, uvádza sa na portáli LadBible. 

Samozrejme, sú rôzne prípady, ako napríklad žena, ktorá nedokáže kýchanie zadržať. Denne kýchne niekoľko tisíckrát. Ale stále je to asi lepšia možnosť, ako kýchanie zadržiavať a riskovať.

Muž zo Škótska sa počas šoférovania pokúsil zastaviť kýchanie tým, že si stlačil nos a zatvoril ústa. Intenzita jeho kýchania bola taká obrovská, že mu v priedušnici vytvorila 0,08 centimetrovú dieru. Po prevoze do nemocnice lekári zistili, že muž trpí alergickou nádchou, ktorá sa zvykne označovať ako senná nádcha. Ak aj ty trpíš takouto alergiou, doktor Rasads Nisirovs upozorňuje, že zadržiavaním kýchania sa môže nahromadiť až 20-násobne viac peľu.

image

Pomerne zdravému mužovi sa prejavila alergia na orgazmus. Má prejavy choroby, ktorú sme mali už všetci

„Všetkým by sme mali odporučiť, aby nezadržiavali kýchanie stláčaním nosa a držaním zatvorených úst, pretože to môže viesť k poškodeniu priedušnice,“ hovorí.

V správe časopisu British Medical Journal sa prípad opisuje: „Muž vo veku 30 rokov s alergickou nádchou pociťoval silnú bolesť krku bezprostredne po epizóde kýchania, keď ho potlačil stlačením nosa a zatvorením úst. Došlo k tomu počas jazdy autom so zapnutým bezpečnostným pásom.“

Pri príchode na oddelenie úrazovej chirurgie mal obojstranne opuchnutý krk a jeho zníženú pohyblivosť. V nemocnici zostal na pozorovaní dva dni. Ako sa v správe uvádza, trhlina sa zahojila za päť týždňov. Hoci sa to dokázalo zahojiť, asi radšej neriskuj a kýchanie nezadržiavaj.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:20