Vedec tvrdí, že starovekí ľudia nevyhynuli.Brainee X Canva/
StoryEditor

Pozeráme sa na evolúciu zle? Vedec tvrdí, že na ostrove v Indonézii stále žijú starovekí ľudia

Nikola Michalkova20.11.2023., 15:00h

Vedel by si si predstaviť, že by si sa stretol zoči voči so starovekým človekom? Podľa jedného odborníka ho ľudia, žijúci na ostrove Flores, videli.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred 20 rokmi vedci práve na ostrove Flores v Indonézii našli malú, ale kompletnú kostru patriacu vyhynutému druhu človeka. Vedci následne začali hľadať dôkazy o migrácii ľudí z Ázie do Austrálie, pretože ak sme všetci skutočne pochádzali z jedného miesta a dokázali sme sa rozšíriť do celého sveta, musel existovať niekto, kto bol úplne prvý.

Kostru nazvali ako „Homo floresiensis“ podľa ostrova, na ktorom ju objavili. A netrvalo dlho, a ľudia tento druh človeka malého vzrastu začali prezývať ako Hobit z Pána Prsteňov, uvádza sa na portáli LadBible.

image

Je v tebe viac neandertálca, ako si myslíš. Aký sex s nimi mali naši predkovia a aké mali pohlavné choroby?

Prvý výskum

Samotnú malú kostru podrobili výskumu, ktorý ukázal, že Homo floresiensis vyhynul pred 12-tisíc rokmi. Ďalšie štúdie ale tvrdia, že tento druh ľudí pravdepodobne definitívne vymrel pred 50-tisíc rokmi. 

Avšak objavil sa antropológ Gregory Forth, ktorý vyhlásil, že staroveký človek možno vôbec nevyhynul a mohol by žiť aj dnes. Forth totiž tvrdí, že vedci príliš dlho ignorovali znaky poukazujúce na možnosť, že v lesoch na ostrove Flores stále pobehuje „opičí človek“. 

image

Neandrtálec

The Natural History Museum, London

Vo svojej práci, ktorú uverejnil v časopise The Scientist tvrdí, že sa rozprával s viacerými svedkami. Tí mu tvrdili, že videli niečo, čo by mohlo byť dôkazom, že staroveký človek stále žije.

Výpovede svedkov

„Mojím cieľom pri písaní knihy bolo nájsť najlepšie vysvetlenie – teda najracionálnejšie a empiricky najlepšie podložené – Lioových správ o tvoroch. V knihe sú správy o pozorovaniach od viac ako 30 očitých svedkov, s ktorými som sa rozprával. A dospel som k záveru, že to, čo mi povedali, sa dá najlepšie vysvetliť tak, že na ostrove Flores prežil druh, ktorý nie je sapiens,“ napísal. 

image

Gastronómia v praveku nebola len o rastlinách a mäse. Čo neandertálci jedli, odhalila nová štúdia

Okrem toho dodal, že miestne výpovede o niečom, čo nie je úplne človek, majú „desivú podobnosť s ľuďmi“, a že niečo, čo je nám také podobné a predsa odlišné, je možné považovať za „problematické a znepokojujúce.“ Podľa Fortha je pravda stále niekde vonku a podľa neho sú dve možnosti – buď stále žije alebo vymrel za posledných sto rokov a nie pred 50-tisíc rokmi, ako tvrdia iní.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:09