Vedci prišli s nápadom, ako pomocou jazykolamov odhaliť množstvo alkoholu v krvi.Tasr/ František Iván/Tasr
StoryEditor

Nový spôsob odhalenia alkoholu v krvi. Pred týmto testom sa nikto neschová, opitého človeka odhalí v priebehu sekúnd

Vladimír LöblČTK14.11.2023., 15:30h

Americkí vedci prišli s nápadom, ako pomocou jazykolamov odhaliť množstvo alkoholu v krvi. Opitých ľudí odhalili s takmer stopercentnou úspešnosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Zmeny vo výslovnosti zložitejších viet podľa vedcov dokážu pomerne presne určiť mieru intoxikácie. V budúcnosti by podľa nich táto metóda mohla poslúžiť napríklad ako test pre vodičov, aby nesadali za volant opití.

Podľa britského denníka The Guardian odborníci vybrali niekoľko známych jazykolamov a merali, ako presne sa mení spôsob výslovnosti v závislosti od množstva promile alkoholu v krvi. Dobrovoľníkov opakovane nahrávali v triezvom stave a potom po vypití väčšieho množstva alkoholu a v priebehu šiestich hodín triezvenia. 

image

Máš silnú opicu? Lekár odhalil, pri akých príznakoch by si už mal vyhľadať lekársku pomoc

Na základe výsledkov hlasovej analýzy boli schopní s 98 percentnou presnosťou určiť prejavy, ktoré vznikli pod vplyvom alkoholu. Dôkazný bol ich test už od hladiny 0,8 promile alkoholu v krvi, čo je v USA limit tolerancie pre vodičov.

Všestranné využitie

Štúdia zverejnená v odbornom časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs sa uskutočnila len s obmedzenou vzorkou respondentov, ktorých bolo osemnásť. Výskumníci upozornili, že budúca využiteľnosť bude závislá od zberu väčšieho množstva dát od rôznych účastníkov. Analýzu totiž môže ovplyvniť etnický pôvod alebo situácia, za ktorej sa hlas nahráva.

Jeden zo spoluautorov výskumu, Brian Suffoletto zo Stanfordovej univerzity, je ohľadne možného budúceho využitia optimistický. „Môže sa to využiť napríklad pri zámku na elektronické zapaľovanie v autách, ktorý by nenechal motor spustiť v prípade, že by dotyčný hlasovým testom neprešiel. To môže byť užitočné napríklad pre vodičov z povolania, ako sú vodiči školských autobusov alebo obsluha ťažkých strojov, u ktorých existuje riziko ohrozenia verejnej bezpečnosti,“ upresňuje Suffoletto. Ďalšie uplatnenie vidí v baroch a reštauráciách, kde môže ísť o vodítko pre obsluhu, kedy už hosťovi nenalievať.

ANKETA
Čo si o tomto nápade myslíš?

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého spadá aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:35