Praveká lebka objavená v Číne nepatrí žaidenmu známemu humaniodnému druhu.Twitter/robertosaezm/
StoryEditor

Zrejme ide o nový druh v ľudskej evolúcii. Praveká lebka z Číny patrí do zatiaľ neznámej línie humanoidov

Michal Čiernik08.08.2023., 14:00h

Medzinárodný tím vedcov opísal starovekú ľudskú fosíliu v Číne, ktorá sa nepodobala žiadnemu inému homininiovi, ktorý sa predtým našiel.

Lajkuj Brainee.sk na

Nepodobá sa na líniu, ktorá sa rozdelila a vytvorila neandertálcov, ani denisovanov, ani nás, čo naznačuje, že naša súčasná verzia ľudského rodokmeňa potrebuje ďalšiu vetvu.

Čeľusť, lebka a kosti nôh patriace tomuto zatiaľ neznámemu homininiovi, označenému HLD 6, boli objavené v Hualongdongu vo východnej Ázii ešte v roku 2019. V nasledujúcich rokoch sa odborníci z Čínskej akadémie vied (CAS) snažili priradiť pozostatky k už známemu druhu.

Tvár homininia je podobne štruktúrovaná ako tvár moderného ľudského rodu, ktorý sa oddelil od Homo erectus už pred 750 000 rokmi. Nevýrazná brada u tohto jednotlivca sa však javí skôr ako u denisovana – vyhynutého druhu starovekého hominína v Ázii, ktorý sa oddelil od neandertálcov pred viac ako 400 000 rokmi, uvádza Sciencealert.

V spolupráci s výskumníkmi z čínskej univerzity Xi‘an Jiaotong, britskej University of York a španielskeho Národného výskumného centra pre ľudskú evolúciu si výskumníci z CAS teraz myslia, že odhalili úplne novú líniu. Hybrida medzi vetvou, ktorá nám dala moderných ľudí, a vetvou, ktorá nám dala iných starovekých hominínov v regióne, ako napríklad denisovanov.

Tretia neznáma línia

Možno sú nedávne pozostatky hominínov nájdené v Číne chýbajúcim kúskom skladačky. „Skamenená čeľusť a lebka patria 12- alebo 13-ročnému dieťaťu. Zatiaľ čo jeho tvár má rysy podobné moderným ľuďom, končatiny naopak odrážajú primitívnejšie črty,“ uvádzajú autori štúdie.

Ich výsledky komplikujú cestu k modernému človeku. Mozaika fyzických čŕt nájdených u tohto starovekého homininia namiesto toho podporuje koexistenciu troch línií v Ázii – línie H. erectus , línie denisovana a tejto ďalšej línie, ktorá je nám zatiaľ najbližšia.

image

Najnovší objav mení pohľad na postavenie mužov a žien v praveku. Vysokopostavený muž bola v skutočnosti mocná vodkyňa

Homo sapiens sa objavil v Číne len asi pred 120 000 rokmi, ale zdá sa, že niektorí z našich „moderných“ predkov tu existovali už dávno predtým. Je možné, že posledný spoločný predok H. sapiens a neandertálcov vznikol v juhozápadnej Ázii a neskôr sa rozšíril na všetky kontinenty. Túto teóriu bude ešte potrebné potvrdiť ďalším archeologickým výskumom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 11:08