Podľa týchto znakov zistíš, či sa radíš medzi inteligentných.Pixabay/geralt/
StoryEditor

Si naozaj inteligentný? Týchto sedem znakov ti napovie, do ktorej konkrétnej skupiny sa radíš

iDnes.cz31.07.2023., 12:00h

Ako rozpoznáš, že si múdrejší ako si myslíš? Psychológ Jan Urban sa rozhodol odhaliť pravdu o tvojej inteligencii. Výskumy totiž ukazujú, že väčšina ľudí je presvedčená, že sú inteligentnejší ako druhí. Mnohí z nich sa však mýlia. Ľudí, ktorí sú inteligentnejší ako ostatní, je približne len polovica. Sú však medzi nami aj takí, ktorí svoju inteligenciu podceňujú. Kam sa radíš ty?

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia sa líšia svojou inteligenciou, t. j. schopnosťou riešiť problémy, prispôsobovať sa novým situáciám, rýchlo sa učiť a uplatňovať nové poznatky v praxi. To však nemusí byť na škodu. Väčšina zamestnaní si nevyžaduje veľmi vysokú inteligenciu. Inteligencia ako taká je však nepochybne potrebná. Dôkazom toho je okrem iného aj rozvoj umelej inteligencie.

Vnímanie inteligencie často trpí paradoxom. Ľudia, ktorých inteligencia je podpriemerná, majú tendenciu veriť v opak. Dôvod je jednoduchý: nevedia, čomu nerozumejú. Na druhej strane ľudia s vyššou inteligenciou majú tendenciu podceňovať svoje rozumové schopnosti. Vedia, že svet je zložitý a dostať sa do jeho zákulisia nie je jednoduché.

Podceňovanie našej inteligencie však môže viesť k tomu, že sa zbytočne obávame určitých úloh, a tak nevyužívame svoj inteligenčný potenciál naplno. Preto je dôležité mať o svojej inteligencii pomerne realistickú predstavu. Ako ju získať?

image

Čo znamená byť človekom vo svete umelej inteligencie?

Testy a návyky

Pomôcť ti môžu testy inteligencie. Inteligencia je však komplexná a zahŕňa širokú škálu typov. Patrí medzi ne numerická, priestorová, jazyková, emocionálna a ďalšie typy inteligencie. Súhrnná kvantifikácia rôznych typov inteligencie teda nemusí byť vždy jednoduchá. Preto bežne používané inteligenčné kvocienty, ku ktorým sa dospelo pomocou inteligenčných testov, nemusia odrážať všetky typy inteligencie rovnako.

Medzi dôležité duševné schopnosti, o ktorých testy inteligencie takmer vždy mlčia, patrí naša tvorivosť. V profesiách, ktoré si vyžadujú časté inovácie, sa bez nej ľudia len ťažko zaobídu. Meranie kreativity je však náročné a ľudia, ktorí sú nepochybne kreatívni, môžu v bežných testoch IQ dosahovať podpriemerné výsledky.

Svoje intelektuálne schopnosti však často dokážeme pomerne spoľahlivo posúdiť aj bez testov. Nie tak, že by sme dospeli k nejakému číselnému inteligenčnému kvocientu, ale všetko možno komplexnejšie a v súlade s praxou.

Toto hodnotenie vychádza z tvojich návykov, t. j. z toho, čo pravidelne robíš, čomu dávaš prednosť, ako reaguješ, ako sa rozhoduješ, o čom rád hovoríš a ako žiješ. Ak si schopní reálne vidieť tieto zvyky, zvyčajne môžeš reálne posúdiť aj svoju inteligenciu. A to môžeš urobiť predovšetkým tak, že ju dokážeš porovnať s ostatnými. Ak máš tendenciu sa v tomto smere podceňovať, môže ti pomôcť hodnotenie založené na tvojich zvykoch.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:03