Podľa týchto znakov zistíš, či sa radíš medzi inteligentných.Pixabay/geralt/
StoryEditor

Si naozaj inteligentný? Týchto sedem znakov ti napovie, do ktorej konkrétnej skupiny sa radíš

iDnes.cz31.07.2023., 12:00h

Ako rozpoznáš, že si múdrejší ako si myslíš? Psychológ Jan Urban sa rozhodol odhaliť pravdu o tvojej inteligencii. Výskumy totiž ukazujú, že väčšina ľudí je presvedčená, že sú inteligentnejší ako druhí. Mnohí z nich sa však mýlia. Ľudí, ktorí sú inteligentnejší ako ostatní, je približne len polovica. Sú však medzi nami aj takí, ktorí svoju inteligenciu podceňujú. Kam sa radíš ty?

Lajkuj Brainee.sk na

Sedem znakov, že si inteligentnejší, než si myslíš

Zvyky, na ktorých môžeš založiť hodnotenie svojej inteligencie, nemusia byť nevyhnutne zvyky géniov (medzi ktoré často patrí napríklad zvyk dôsledne a cielene zvyšovať svoju inteligenciu). Sú to jednoduché a relatívne bežné, ale dôležité návyky, ktoré môžeš porovnať s väčšinou ľudí okolo teba. 

Medzi návyky, na ktorých môžeš založiť svoj úsudok, patrí najmä týchto sedem. Ak ti tieto návyky alebo tendencie pripadajú povedomé, je veľmi pravdepodobné, že si inteligentnejší, ako si myslíš.

1.Zvyk pochybovať

O dôležitosti tohto návyku bol presvedčený už čínsky filozof Konfucius. Podľa neho ľudia, ktorí aspoň z času na čas nepochybujú o tom, čo počujú, bývajú hlúpi.

Znakom inteligencie je tendencia spochybňovať zaužívaný pohľad na svet, tvrdenia autorít, a dokonca aj príčiny udalostí, ktoré sú ti predkladané na uverenie. To však neznamená, že by si nemal nikomu a ničomu veriť. Tendencia pochybovať o zavedených tvrdeniach alebo byť nespokojný s tým, čo sa vždy považuje za samozrejmé, totiž nie je nič iné ako návyk samostatne a kriticky myslieť a uvažovať.

Preto nedovoľ, aby ti niekto povedal, že sklon spochybňovať zavedené "pravdy" je znakom nevedomosti. V skutočnosti je to oveľa viac znakom inteligencie a otvorenej mysle.

2.Zvyk priznať si svoje chyby

Každý robí chyby, ale nie každý sa z nich dokáže poučiť. Ak si dokážeš priznať svoje chyby, prevziať za ne zodpovednosť, zamyslieť sa nad tým, prečo k nim došlo, a pokúsiť sa im nabudúce vyhnúť, si múdrejší, než si myslíš.

Inteligencia nie je len o tom, že robíš veci správne. Je aj o schopnosti poučiť sa z chýb, vrátane tých vlastných. V skutočnosti najvážnejšia chyba, ktorú môžeš urobiť, je tá, z ktorej si sa nepoučil. 

Keď urobíš chybu, netreba sa príliš biť. Oveľa dôležitejšie je brať chybu ako príležitosť poučiť sa. Platí to o to viac, že nie každý je toho schopný. Je to totiž nesporný znak inteligencie.

3.Zvedavosť, záujmy a široká škála koníčkov

Ak si človek so širšími záujmami, zvedavý, nebojíš sa nových vecí ani nových pohľadov, potom si veľmi pravdepodobne inteligentnejší, ako si myslíš. 

Inteligencia nie je len o tom, že si odborníkom v určitej oblasti. Je to aj o tom, že si zvedaví, učíš sa nové veci, zaoberáš sa širším okruhom problémov alebo sa na veci pozeráš z viacerých a dokonca nových uhlov. Rovnako je to o tom, že sa zaoberáš novými témami a rozširuješ svoje vedomosti a zručnosti. Nenechaj si preto nikým nahovoriť, že ak chceš byť považovaní za inteligentného, musíš sa zamerať len na jednu vec. Podporuj svoje rozmanité záujmy a rozvíjaj svoju zvedavosť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 04:25