V Austrálii uhynulo vyše 50 veľrýb.Twitter/ndtv/
StoryEditor

Uviaznutým veľrybám pri Austrálii nedokázali pomôcť. Zahynulo ich viac ako 50

Zuzana Šuvadová26.07.2023., 10:30h

K masívnemu úhynu veľrýb došlo v noci z pondelka na utorok. V Západnej Austrálii spozorovali niekoľko stoviek veľrýb, ktoré plávali v nezvyčajnom zoskupení. Vyše 50 z nich zahynulo.

Lajkuj Brainee.sk na

Záchranné zložky robili všetko pre to, aby dokázali zachrániť aspoň niektoré. Stádo veľrýb spozorovali po prvýkrát v utorok. Približne sto metrov od pobrežia na pláži Cheynes Beach. Očití svedkovia tvrdia, že stádo bolo pevne zovreté v nezvyčajnom zoskupení, píše portál BBC

Hneď ako sa veľryby začali vyplavovať na pobrežie, orgány zodpovedné za ochranu prírody sa zmobilizovali a spustili záchrannú akciu v snahe zachrániť čo najviac z nich. Avšak v noci z pondelka na utorok už nedokázali pomôcť 51 veľrybám, ktoré zahynuli. V stredu sa pokúsili vrátiť späť do mora 46 preživších.  

image

Ťažba z morského dna môže nezvratne poškodiť oceány a ohrozené druhy, tvrdia vedci. Ruší zvieratá

Čo spôsobilo hromadné uviaznutie veľrýb? 

Doktor Andrew Brownlow, riaditeľ Škótskeho programu pre morské zvieratá, sa len nedávno vyjadroval k podobnému incidentu, ktorý sa stal na škótskej pláži. Svoj život zasvätil skúmaniu podmorského života a v analýze podobných udalostí vidí obrovský potenciál. Podľa neho je potrebné skúmať to a vnímať morské uviaznutia ako spôsob, ako sa učiť z morského prostredia a komunikovať o ňom.

Vysvetľuje prečo mohlo dôjsť k tejto nešťastnej udalosti a prečo záchranári aktuálne bojujú s časom. 

Jedno z najhorších uviaznutí veľrýb v dejinách 

V nedeľu 16. júla sa na pláž Traigh Mhor v North Tolsta na ostrove Lewis vyplavilo približne pätnásť živých veľrýb, ktoré bojovali o prežitie pri masovom uviaznutí. Vyšetrovatelia začali ihneď konať, lebo vedeli, že čas je neúprosný. V blízkosti škótskej pláže sa objavilo zoskupenie 55 pilotných veľrýb.

Existuje niekoľko teórii o tom, prečo veľryby uviazli. Jedna z nich hovorí, že uviaznutie mohlo byť spôsobené tým, že jedna z veľrýb rodila. Tento druh je známy svojím silným sociálnym putom. Keď sa jeden z členov zoskupenia dostane do ťažkostí, zvyšok mu je nápomocný a má tendenciu nasledovať ho. 

Ďalšie hromadné uviaznutia, ktoré zasiahli výskumníkov, no aj svet (nakoľko niektoré druhy patria medri ohrozené a ich celková populácia stále klesá) sa stali minulý rok (2022), keď sa na pobreží Tasmánie vyplavilo 230 veľrýb a v roku 2018 uviazlo v Západnej Austrálii až 150 jedincov. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 20:42