Traja astronauti na palube plavidla Apollo 1 zhoreli zaživa, bola zverejnená aj zvuková nahrávka incidentu.Youtube/a-90/
StoryEditor

Našli zvukový klip, ktorý zaznamenali počas misie Apollo 1. Tá skončila katastrofou a smrťou troch astronautov

mor12.06.2023., 10:30h

Vesmírna misia Apollo 1 mala za cieľ ako prvá vyniesť človeka na Mesiac. No tých astronautov, ktorí boli práve vtedy na palube, to vynieslo akurát tak rýchlejšie k predčasnej a tragickej smrti.

Lajkuj Brainee.sk na

Posádka na palube pritom vedela, že ich plavidlo nikdy nedosiahne Mesiac. Kozmická loď „Block 1“ bola navrhnutá len na testy na obežnej dráhe Zeme a bola plná technických chýb, ako netesné ventily a množstvo iných problémov, uvádza sa na portáli Lad Bible.

image

Zahraj sa na boha a zhoď asteroid kdekoľvek na svete. Umožní ti to tento unikátny webový simulátor

Aj napriek maximálnemu úsiliu inžinierov NASA traja astronauti na palube vesmírneho plavidla Apollo 1 tragicky zahynuli pri požiari, ktorý sa prehnal cez veliteľský modul počas skúšobného štartu. Astronauti Gus Grissom, Ed White a Roger Chaffee zahynuli v plameňoch 27. januára 1967.

Čo je však ešte znepokojujúcejšie ako tieto strašné okolnosti, za ktorých títo traja odvážni astronauti zahynuli, je nájdený zvukový klip z incidentu. Jeden používateľ na Reddite zdieľal znepokojujúce zvukové klipy do vlákna „Interestingasf*ck“ spolu s fotografiami kozmických skafandrov astronautov po požiari.

Praskajúci zvukový klip má len 32 sekúnd, ale to, čo v ňom môžeš započuť, je dosť tragické na to, aby to s tebou zostalo navždy. 

image

Prvá misia s posádkou na Mars by mala byť výlučne ženská. Dôvod nie je ideologický, ale praktický

Jeden z astronautov je počuť, ako panikári a opisuje „požiar v kokpite“. Nasleduje krátka pauza pred zvolaním ‘Ó, môj bože!‘ od jedného z ďalších zúčastnených na palube. Zvuk je potom extrémne praskavý, čo naznačuje, že oheň sa rozšíril a všade naokolo hučia plamene.

Jeden z komentujúcich na Reddite, bol nahrávkou značne zasiahnutý a napísal: „Nechápem, prečo to vyšlo teraz, cítim sa veľmi nepríjemne, keď to počujem.“

Ďalší dodal: „Počúval som prvých 5 sekúnd, kým neprepukol oheň v kokpite. Súdiac podľa obrázku predpokladám, že zvyšok tvorí kričanie ľudí horiacich zaživa."

Upozorňujeme, že nasledujúca zvuková nahrávka môže byť pre niektorých nepríjemná:

Vedci z NASA dospeli k záveru, že najpravdepodobnejšou príčinou požiaru v kokpite bola iskra zo skratu drôtov. Tieto drôty viedli tesne pod sedadlom jedného z astronautov. To v kombinácii s veľkým množstvom horľavého materiálu v kabíne spôsobilo rýchle šírenie požiaru.

Po tomto hrozného incidente bolo v programe vykonaných hneď niekoľko zmien, vrátane poklopu otvárajúceho sa smerom von, aby sa v prípade potreby dalo rýchlo zniknúť z plavidla. Odstránili aj čo najviac horľavého materiálu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:24