Odborník na budúcnosť predpovedá, že ľudstvo dosiahne nesmrteľnosť do niekoľkých rokov.Jacek Dylag/Unsplash
StoryEditor

Nesmrteľnosť na dosah? Odborník na budúcnosť hovorí, kedy môžeme vyhrať nad smrťou

Nikola Michalkova23.03.2023., 11:00h

Dosiahnutie nesmrteľnosti je téma, ktorá plní knihy, filmy ale aj výskumy vedcov už stáročia.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak patríš medzi tých, ktorí by veľmi radi žili večne, možno sa toho predsa len dočkáš. Samozrejme, je to otázka budúcnosti a tá nikdy nie je úplne jasne predpovedateľná. Ale nádej vždy poteší, no nie? 

Odborník na budúcnosť

Veľmi ťažko sa predstavuje, že niekto dokáže byť odborník na veci, ktoré sa majú ešte len stať. Nie je ani žiadnym prekvapením, že s jeho predpoveďami sa spája množstvo dohadov či nedôvera, pretože človek nevie, ani čo bude zajtra.

image

Textový pazúr, dvojité viečka či menší mozog. Takto môžu vyzerať ľudia o stovky rokov

Ray Kurzweil je 75-ročný americký počítačový vedec a futurista. Narodil sa v New Yorku a zaoberá sa technológiami na rozpoznávanie vzorov. Prezentuje potrebu splynutia ľudstva s technológiami. Aktuálne vyhlásil, že od dosiahnutia nesmrteľnosti nás delí len niekoľko rokov. Ak sú jeho predpovede pravdivé, stačí, ak prežijeme sedem až osem rokov, a budeme mať možnosť zakúsiť nesmrteľnosť, píše sa na portáli IFL Science.

Ak tomuto chlapíkovi neveríš, niekoľko jeho predpovedí mu už vyšlo. V roku 1990 predpovedal, že do roku 2000 počítač porazí svetových šampiónov v šachu, čo potvrdil v roku 1997 Deep Blue, ktorý porazil Garyho Kasparova. Takisto predpovedal aj vzostup prenosných počítačov, telefónov, prechod na bezdrôtové technológie, rozšírenie internetu, ktorý v dobe svojho rozmachu spôsobil ošiaľ. Ak by sme si to mali preniesť do konkrétnych údajov, v roku 1990 vyslovil 147 predpovedí, ktoré smerovali k roku 2010. Ukázalo sa, že 115 z nich bolo úplne správnych, 12 bolo v podstate správnych a len 3 z predpovedí sa ukázali ako nesprávne. Jednou z nesprávnych predpovedí bolo, že v roku 2009 budeme používať autá, ktoré šoférujú samé. 

image

Technológie budú ešte väčšou súčasťou ľudí.

Pexels/

Predpovede o nesmrteľnosti

Môžeme povedať, že tvrdiť, že o pár rokov dosiahneme nesmrteľnosť, je celkom odvážne a stále je tu šanca, že sa táto predpoveď zaradí práve do tých nesprávnych. Kurweil ale verí, že do roku 2030 ľudstvo bude „schopné predĺžiť dĺžku ľudského života“ o viac ako rok každý rok. To by nebolo úplne najšialenejšie. Tvrdí totiž, že o 15 rokov budú našou krvou prúdiť nanoboty, ktoré nám umožnia posielať emaily či videá priamo z nášho mozgu a takisto budeme môcť zálohovať naše spomienky, uvádza sa na portáli Unilad. Je to trochu pritiahnuté za vlasy, ale nechajme sa prekvapiť.

Z toho môže vyplývať, že pravdepodobne sa ako ľudia skutočne spojíme s technológiou, aby sme žili večne. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:32