Hodiny sa posunuli na 90 sekúnd do polnoci.Patrick Semansky/Ap
StoryEditor

Hodiny súdneho dňa nebezpečne tikajú. Ručička sa po rokoch pohla, je bližšie k polnoci ako nikdy predtým

TASRNikola Michalkova25.01.2023., 09:00h

Ručička hodín osudného dňa v súčasnosti ukazuje, že od polnoci ju delí 90 sekúnd. Vedci túto informáciu zverejnili v akademickom žurnále.

Lajkuj Brainee.sk na

Ručička symbolických Hodín súdneho dňa (Doomsday Clock), ktoré ukazujú, ako blízko je Zem k úplnému zničeniu, sa posunula a od polnoci ju delí už len 90 sekúnd. Túto informáciu v utorok zverejnil akademický žurnál Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) na základe rozhodnutia vedeckej rady, v ktorej je aj desať laureátov Nobelovej ceny, napísala v utorok agentúra AFP.

Naposledy sa pohli pred tromi rokmi

V januári 2020 sa ručičky hodín súdneho dňa posunuli na 100 sekúnd pred polnocou, čo bolo najbližšie k polnoci v histórii, a zostali tam aj nasledujúce dva roky.

image

Proroctvá známej jasnovidky na rok 2023 desia svet. Baba Vanga predpovedá zmenu obežnej dráhy Zeme aj slnečnú búrku

Vo vyhlásení zverejnenom BAS v utorok sa uvádza, že tento rok sa hodiny posúvajú o desať sekúnd dopredu „najmä, ale nie výlučne v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a zvýšeného rizika jadrovej eskalácie“.

„Chabo skrývané hrozby Ruska, že použije jadrové zbrane, pripomínajú svetu, že eskalácia konfliktu — náhodou, úmyselne alebo nesprávnym výpočtom — je veľkým rizikom," uvádza sa vo vyhlásení. „Možnosť, že sa konflikt vymkne spod kontroly kohokoľvek, zostáva vysoká,“ upozorňuje BAS.

Hrozby vplývajúce na pohyb

Na zmenu časového údaju mali vplyv aj pretrvávajúce hrozby v podobe klimatickej krízy a rozpadu globálnych noriem a inštitúcií potrebných na zmiernenie rizík spojených s pokročilými technológiami a biologickými hrozbami, ako je napríklad i choroba COVID-19.

„Žijeme v čase bezprecedentného ohrozenia a stav Hodín súdneho dňa odráža túto realitu,“ povedala prezidentka a výkonná riaditeľka BAS Rachel Bronsonová.

Upozornila, že veľká ručička je najbližšie k polnoci v dejinách Hodín súdneho dňa. Vyhlásila, že „toto rozhodnutie naši odborníci neberú na ľahkú váhu.“

image

Naposledy sa nachádzali 100 sekúnd do polnoci, pričom sa nepohli dva roky.

Thomas Gaulkin/Bulletin Of The Atomic Scientists

Pripomenula, že „vláda USA, jej spojenci v NATO a Ukrajina majú množstvo kanálov na dialóg“. 

„Naliehavo vyzývame vedúcich predstaviteľov, aby ich všetky preskúmali v čo najväčšej miere, aby sa čas na hodinách mohol vrátiť späť,“ apelovala.

Pohyby hodín

BAS založili v roku 1945 Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer a ďalší vedci, ktorí počas druhej svetovej vojny pracovali na projekte Manhattan. Z tohto projektu vzišla v roku 1945 prvá atómová zbraň.

Myšlienka hodín symbolizujúcich globálnu zraniteľnosť voči katastrofe vznikla v roku 1947. O nastavení hodín rozhoduje vedecko-bezpečnostný výbor BAS, ktorý momentálne zahŕňa desiatich držiteľov Nobelovej ceny.

Hodiny boli pôvodne nastavené na sedem minút do polnoci. Najďalej od polnoci — 17 minút — sa nachádzali po skončení studenej vojny v roku 1991.

Od roku 1945 k riziku atómovej vojny pribudli aj globálna zmena klímy, znečistenie a mnoho ďalších faktorov, ktoré ohrozujú celú biosféru.

Ako čítať hodiny osudného dňa?

Hodiny s veľkou pravdepodobnosťou majú ukazovať súčasnú úroveň rizika, ktorému ľudstvo čelí. V roku 2003 Martin Rees, kozmológ a britský kráľovský astronóm tvrdil: „Myslím si, že šance na to, že naša súčasná civilizácia na Zemi prežije do konca tohto storočia, nie sú lepšie ako 50:50.“ V súčasnosti výskumník z Oxfordskej univerzity obsahuje viac ako 100 predpovedí vedcov a filozofov, píše sa na portáli BBC.

Okrem toho na pohyb hodín nevplývajú vyššie spomenuté faktory, ale v súčasnosti môžu mať vplyv aj nové prevratné technológie, ako je umelá inteligencia, biologické zbrane či nanotechnológie. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:48