Genetická choroba sa nemusí vždy prejaviť, no pri sobášoch v rámci rodiny, sa hazarduje so zdravím potomkov. Youtube/science Insider/
StoryEditor

Vedel si, že na Slovensku si môžeš legálne vziať bratranca či sesternicu? Pozri si zoznam ostatných krajín, ktoré to umožňujú

mor27.11.2022., 09:00h

Čo spája kráľovnú Viktóriu, Alberta Einsteina a Charlesa Darwina? Všetci traja boli v manželstve s bratrancom z prvého kolena. Je manželstvo s bratrancami a sesternicami vôbec nebezpečné, keď nám to umožňuje zákon?

Lajkuj Brainee.sk na

Nie sme v tom ale sami. Vo väčšine krajín EÚ to platí podobne. Genetické anomálie môžu jasať. V rámci Európy sú však jediným miestom, kde sú takéto svadby nelegálne, krajiny Balkánu. Prečo to tak ale nie je aj u nás?

image

Na mape je znázornený status manželstiev s príbuznými, bordovou je zákaz pod hrozbou trestu, červenou zákaz bez trestu a modrá dáva manželstvám voľný priebeh.

Youtube/drew Durnil/

Bežné kedysi aj teraz

Táto prax bola bežná najmä v dávnejšej minulosti, no v niektorých spoločnostiach je zaužívaná aj dnes. V minulosti sa ľudia zvykli brať svojich príbuzných z jednoduchého dôvodu - boli blízko. Poddaní nemohli len tak ľahko bez povolenia migrovať po krajine z jedného panstva do druhého. Boli tak prikovaní na jedno miesto, čím sa z generácie na generáciu zvyšovalo riziko genetickej degenerácie. Napríklad aj v USA existuje doteraz 26 štátov, kde sa medzi sebou môžu bratranci z prvého kolena legálne brať, taktiež s tým majú historickú skúsenosť. 

Celosvetovo je viac ako 10 percent manželstiev medzi bratrancami alebo sesternicami z prvého alebo druhého kolena, uvádza web Encyklopedia. Manželstvo bratranca a sesternice je dôležitou témou v antropológii a teórii aliancie, teda ako spolu ľudia nadväzovali spojenectvá, píše sa ďalej na webe. V niektorých kultúrach a komunitách sú manželstvá bratrancov a sesterníc považované za ideálne a sú aktívne podporované a očakávané; v iných sú vnímaní ako produkt incestu a podliehajú spoločenskej stigme a tabu.

image

S bratrancom z prvého kolena zdieľame až 12,5 percent DNA, čo je pre zdravie prípadných potomkov veľmi riskantné.

Youtube/science Insider/

Genetický mišmaš

Je vôbec plodenie detí so svojimi sesternicami a bratrancami bezpečné? Na to, aby boli naše gény "zdravé", potrebujú, aby nám bol náš partner, čo sa DNA týka, čo najvzdialenejší. Pre potencionálneho potomka to zaistí to najlepšie z najlepšieho, čo skrýva naša DNA. Čo sa týka partnerov, s ktorými sme v príbuzenskom vzťahu, veda má na to jasný názor. Keď si berieme príbuzného zo 4. kolena, zdieľame s ňou 0,2 percentá génov, čo je pomerne nízke riziko na to, aby z toho vznikla nejaká vážnejšia genetická choroba, spomína sa vo videu Science Insider. S príbuzným z 3. kolena zdieľame 0,78 percenta génov, z 2. kolena 3,13, no a s tým, z prvého až 12,5 percenta DNA. Pre bežnú populáciu platí 3 - 4 percentné riziko, že potomok bude mať genetickú poruchu, pre tých, čo plodia potomkov s príbuznými 4 - 7 percentné. Čo neznie ako niečo hrozné, no má to svoj háčik, choroba sa nemusí vždy prejaviť. 

Sobášom s príbuznými z prvého kolena tak riskujeme, že potomkovia, ktorých by takýto zväzok splodil, budú náchylnejší na genetické choroby, ako napríklad cystickú fibrózu či anémiu. Alebo naopak, choroba sa nemusí prejaviť a z potomka sa stane len prenášač s poškodeným génom - takáto porucha sa môže aktivovať v prípade, že by ten následne splodil potomka s osobou, ktorá ma poškodený rovnaký gén a tiež je prenášačom. Takýto poškodený gén sa vie opraviť len v prípade, že prenášač splodí potomka s človekom, ktorý má gén v poriadku. 

Príkladom zhubného vplyvu sobášov v rámci rodiny bol aj rakúsky cisár Ferdinand I. Jeho rodičia aj starí rodičia boli bratrancami z prvého kolena a na jeho tele sa to značne podpísalo. Mal hydrocefalus (nafúknutú hlavu), epilepsiu, deformovanú sánku a trpel niekoľkými ďalšími neurologickými poruchami. 

image

Ferdinand I. trpel hydrocefalom aj epilepsiou, mohli za to manželstvá medzi rodinnými príslušníkmi. 

Youtube/science Insider/

Legálne takmer všade

Náboženstvá sa rôznia, čo sa týka zákazu sobášiť sa s príbuznými. Niektoré formy hinduizmu a katolicizmu zakazujú príbuzným do šiesteho kolena manželstvá. Naopak iné náboženstvá umožňujú brať si slobodne aj príbuzných z prvého kolena (protestantizmus, islam a judaizmus), píše sa na webe Encyklopedia.

V niektorých jurisdikciách je manželstvo s bratrancami štátom zakázané, napríklad v Číne, na Taiwane, v Severnej Kórei, Južnej Kórei, na Filipínach a v 24 z 50 Spojených štátov amerických. Zákony mnohých jurisdikcií tak stanovujú mieru príbuzenstva medzi sexuálnymi vzťahmi a manželmi. Podporovatelia manželstva bratranca a sesternice to však považujú za diskrimináciu, zatiaľ čo odporcovia sa môžu odvolávať na morálne alebo vedecké argumenty. Názory na opodstatnenosť tejto praxe sa značne líšia. Deti zo sobášov z prvej sesternice majú zvýšené riziko autozomálnych recesívnych genetických porúch - toto riziko je vyššie v populáciách, kde si je obyvateľstvo etnicky veľmi podobné. Deti vzdialenejších príbuzných majú menšie riziko týchto porúch, aj keď stále vyššie ako priemerná populácia.

Na slovensku to vyslovene v zákone nie je zakázané - a teda - čo nie je zakázané, je povolené. Ak by si si chcel vziať svoju sesternicu či bratranca, vieme ti zaručiť, že na teba bude celá rodina a dedina krivo pozerať, rovnako aj tety na matrike, zákon však neporušíš. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:10