Účinnou ochranou voči sexuálne prenosných chorobám je používanie kondómov.Unsplash/
StoryEditor

Jednoducho prenosná choroba zapríčiňuje neplodnosť, mohol si ju mať aj ty. Príznaky sú u mužov aj u žien podobné

Marek Moravčík26.09.2022., 16:00h

Môže byť bežnejšia, než vedci doposiaľ predpokladali - teraz naliehajú, aby sa menej známa pohlavná infekcia viacej preskúmala.

Lajkuj Brainee.sk na

Patogén spôsobuje bolesť pohlavných orgánov, krvácanie, opuch a je spájaný aj s neplodnosťou a potratom. 

image

Mycoplasma genitalium je pohlavne prenosná a môže u žien spôsobovať neplodnosť.

Unsplash/

Baktéria sa volá mycoplasma genitalium. Len od roku 2019 existujú samotesty, ktoré ju dokážu detekovať, takže údaje o nakazených môžu byť skreslené a infikovaných ľudí môže byť viac, než ukazujú štatistiky. Takto môžu zostať viaceré prípady nediagnostikované a neliečené. "Prečo sa tým ešte nezaoberáme?" pýta sa pre NBCNews Dr. Irene Stafford z McGovern Medical School. Doktorka Stafford na vedeckej konferencii Centers for Disease Control and Prevention vyzvala kolegov na bližšie preskúmanie baktérie. Na konferencii sa taktiež preberal nekontrolovateľný nárast pohlavne prenosných chorôb. 

Mycoplasma genitalium je, žiaľ, v niektorých prípadoch asymptomatickou (podobne ako napr. chlamýdie či kvapavka). To znamená, že jej príznaky sa nemusia navonok spočiatku nijak prejavovať. Môže však viesť k závažným komplikáciám ako u mužov tak i u žien. U mužov baktéria spôsobuje zápal močovej trubice a u žien sa spája s opuchom krčka maternice, zápalovým ochorením panvy, potratom, predčasným pôrodom či neplodnosťou. Vo vedeckom časopise Sexually Transmitted Infection bola publikovaná štúdia, v ktorej sa porovnávala rizikovosť predčasného pôrodu u žien s mycoplasmou genitalium - zistilo sa, že riziko je viac než dvojnásobné ako u zdravých žien. Ako sa ďalej uvádza, na určenie dlhodobých rizík infekcie je potrebný podrobnejší výskum. 

image

Mycoplasmu genitalium vedia zatiaľ identifikovať len špeciálne testy, nie sú ešte bežnou súčasťou rutinných testov na sexuálne prenosné ochorenia.

Unsplash/

Symptómy

Keďže testovanie tejto infekcie je novinkou, lekári nie su povinní nahlasovať diagnostikované prípady. Zatiaľ ani nie je jasné, ktorá skupina ľudí je najviac ohrozenou. Pacienta väčšinou podrobujú testovanie v prípadoch, keď symptómy pretrvávajú aj po tom, čo rutinný test na sexuálne prenosné ochorenia vykazuje negativitu.Odhaduje sa, že až 20% sexuálne aktívnych žien a 16,5%  mužov vo veku 15 - 24 rokov môže byť infikovaných mycoplasmou genitalium, myslí si prof. Lisa Manhart. Symptómy infekcie môžu vyzerať nasledovne:

  • bolesť a pálenie pri močení
  • výtok u mužov aj žien
  • ženy môžu po sexe pociťovať bolesť v dolnej časti brucha a taktiež môžu krvácať

Baktéria s imunitou

Mycoplasma genitalium si medzičasom vyvinula rezistenciu na najpoužívanejšie antibiotikum v súvislosti so sexuálne prenosnými chorobami - azitromycín. Zostáva teda už len moxifloxacín, ten má však závažnejšie vedľajšie účinky a nie každý pacient ho znáša dobre - navyše je nevhodný pre tehotné ženy. Ďalšiu starosť vedcom robí fakt, že ak sa bude infekcia liečiť len moxifloxacínom, baktéria sa stane rezistentnou aj voči tomuto antibiotiku a potom zostávajú už len obmedzené možnosti na liečbu. "M. genitalium si vyvinulo rezistenciu na každé jedno antibiotikum, ktoré sa použilo na liečbu. Už máme i prípady neliečiteľných infekcii," povedal Dr. Manhart.

image

Kondom ako účinná ochrana voči sexuálne prenosným infekciám. 

Unsplash/

„M. genitalium si rýchlo vyvinulo rezistenciu na každé antibiotikum, ktoré sa používa na jeho liečbu. Už máme neliečiteľné infekcie,“ povedala prof. Manhart. Vedci sa obávajú, že sa mycoplasma genitalium stane superodolnou baktériou - preto su v pri liečbe pacientov opatrní. Ďalej veria, že väčšia informovanosť sexuálna výchova ohľadne pohlavne prenosných ochorení by mohla šírenie infekcie spomaliť.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:23