Plody za sebou nemajú ani prvý nádych a už teraz sú ich pľúca znečistené.Placenta/Shutterstock
StoryEditor

Orgány detí, ktoré sa ešte ani len nestihli nadýchnuť, obsahovali toxické častice smogu

Marek Moravčík07.10.2022., 08:00h

Lekári našli nebezpečné prvky v mozgoch, pľúcach aj pečeni ešte nenarodených detí. Tieto látky však môžu mať doživotné následky na ich zdravie a vývoj.

Lajkuj Brainee.sk na

Obdobie, kedy sa ľudský plod vyvíja v tele matky, je najkritickejším a najzraniteľnejším štádiom vývoja človeka. Preto je veľmi znepokojujúce, že sa vedcom podarilo objaviť takú koncentráciu toxických látok už tak skoro. 

image

Vedci odporúčajú vyhýbať sa rušným cestám v meste.

Unsplash/

Výskum vykonali tak, že sa prerátala koncentrácia častíc na kubický milimeter tkaniva. Výsledky priniesli vysoké hladiny čierneho uhlíka (rádovo tisícky častíc). To sa do tela plodu dostalo krvou skrz pľúca matky. Pričom lekárom bolo už pred tým známe, že za zvýšeným výskytom potratov, predčasnými pôrodmi, nižšou pôrodnou hmotnosťou a narušeným vývojom mozgu je znečistený vzduch. Táto nová štúdia však vedcom poskytuje aj priame dôkazy. Toto znečistenie bude mať na deti celoživotné následky. 

Pôvod toxických častíc

Tieto látky do ovzdušia prenikajú zo sadzí fosílnych palív, ktoré vznikajú v spaľovacích motoroch vozidiel. Taktiež aj v domácnostiach či továrňach. Sú zodpovedné za zápaly v tele a zvyšovanie koncentrácie toxických zlúčenín v tkanivách. Štúdiu vykonali na matkách nefajčiarkach v Belgicku a Škótsku. Zámerne v krajinách s nižším znečistením ovzdušia. 

image

Smog v meste zvyšuje riziko rakoviny a spôsobuje zápalové reakcie v tele.

Profimedia/Profimedia.sk, Corbis

„Prvýkrát sme dokázali, že nanočastice čierneho uhlíka sa dostanú nielen do placenty prvého a druhého trimestra, ale neskôr si nájdu cestu aj do orgánov vyvíjajúceho sa plodu,“ povedal profesor Paul Fowler z University of Aberdeen v Škótsku. „To znamená, že tieto nanočastice môžu priamo interagovať s riadiacimi systémami v orgánoch a bunkách ľudského plodu.“  

Častice boli prvýkrát zaznamenané v placentách v roku 2018 profesorom Jonathanom Griggom. Vedúci nového výskumu profesor Tim Nawrot dúfa, že ich štúdia dá štátom potrebný impulz k tomu, aby konali ráznejšie kroky v boji so znečistením a dbali o zdravie svojich občanov. „Reguláciou kvality ovzdušia sa berie do úvahy, že toxické látky počas tehotenstva prenikajú do plodu.Takže treba konať tak, aby sa chránili najcitlivejšie štádiá ľudského vývoja.“ Ľuďom taktiež odporúča, aby sa vyhýbali rušným cestám, pokiaľ je to možné. Profesor Grigg vyzýva na ďalší výskum. „Už toto je znepokojujúce, a to ešte ani nevieme, čo sa stane, keď častice uviaznu na rôznych miestach a budú pomaly vyplavovať toxické zlúčeniny.“

image

Plody za sebou nemajú ani prvý nádych a už teraz sú ich pľúca znečistené.

Placenta/Shutterstock

Záver štúdie

Výskumom sa zaoberali viacerí vedci naprieč svetom, tí došli k záveru, že znečistenie ovzdušia môže poškodiť každý orgán a taktiež každú bunku v tele. Drobné čiastočky môžu prechádzať aj skrz hematoencefalickú bariéru (blana medzi krvným riečiskom a mozgom, ktorá filtruje potenciálne nebezpečné látky). Koncentrácia milión častíc sa našla v srdciach mladých ľudí z miest. Pričom viac než 90% svetovej populácie žije na miestach, kde znečistenie ovzdušia prekračuje smernice WHO. To má za následok milióny predčasných úmrtí ročne. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:12