iPhone 14 Pro Max (vľavo) a Samsung Galaxy S23 Ultra (vpravo)HN/Alžbeta Harry Gavendová
StoryEditor

Jabĺčkari majú hlavu v smútku. Hodnota iPhonov rapídne klesá, čoraz lepšie je na tom iná značka

Miroslav Kamody24.10.2024., 10:00h

Je čas presedlať na inú značku?

Lajkuj Brainee.sk na

iPhony boli veľmi dlho považované za ideálne zariadenia, ktoré si dokážu udržať svoju trhovú hodnotu najlepšie spomedzi ostatných značiek telefónov. Jednoducho povedané - po roku používania bol pokles ich trhovej hodnoty najnižší. To však už postupne prestáva platiť, upozornil portál Techbyte.

Ak sa pozrieme na štatistiky portálu sellcell, iPhone 12 stratil po roku od uvedenia na trh približne 43,8 percenta svojej pôvodnej hodnoty. iPhone 13 však po roku poskočil až na 46,2 percentný pokles. Pri iPhone 15 to už bolo 48,2 percenta. Paradoxné je na tom to, že cena nových modelov každoročne narastá.

image

FOTO Apple predstavil nové iPhony aj iné zariadenia. Budú používateľom stačiť kozmenitcké úpravy a drobné vylepšenia?

Veľká zmena

iPhony boli svojho času úplne revolučné a jedinečné, no tento status pomerne rýchlo strácajú. Svedčí o tom aj narastajúca kritika, že Apple nedokáže každý rok priniesť dostatok výrazných inovácií, nehovoriac o tom, že napríklad umelá inteligencia Apple Intelligence nie je vo viacerých regiónoch (vrátane Slovenska) dostupná. Inak povedané - ten istý mobil dokáže v iných častiach sveta odlišné veci.

Okrem toho, najväčší vyzývateľ Applu na poli mobilných zariadení - Samsung - na tom začína byť čoraz lepšie. Vlajkové lode Galaxy S totiž začínajú strácať hodnotu čoraz pomalšie. Zatiaľ čo Galaxy S22 stratil po roku 66,7 percenta svojej hodnoty, Galaxy S23 už len 61,1 percenta. A očakáva sa, že najnovší model by na tom mohol byť ešte lepšie.

image

iPhone 14 Pro Max (vľavo) a Samsung Galaxy S23 Ultra (vpravo)

HN/Alžbeta Harry Gavendová

Karta sa obracia

Čoskoro by sa tak mohla karta otočiť. A Samsung robí všetko preto, aby sa tak stalo - rozšíril softvérovú podporu, zameriava sa na dlhodobé aktualizácie zariadení a prichádza s dostupnými funkciami pre všetkých (Galaxy AI je dostupná aj u nás). Vďaka tomu značka zvyšuje atraktivitu aj životnosť svojich modelov.

Je teda možné, že skupina ľudí, ktorí plánujú svoje zariadenie po čase predať a získať čo najviac peňazí zo svojej investície späť (napríklad na kúpu nového modelu), sa začne skôr obzerať práve po Samsungoch. Samozrejme ak Apple nepríde po čase s novou revolúciou - o čom však silne pochybujeme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. október 2024 10:48