iPhoneTASR/AP Photo/Jeff Chiu
StoryEditor

Skvelá správa pre majiteľov iPhonov. Apple kvôli nariadeniam Európskej únie umožní používať aj iné obchody ako App Store

ČTK27.01.2024., 13:00h

Americká technologická spoločnosť Apple umožní distribuovať aplikácie užívateľom v Európskej únii aj mimo svojho vlastného obchodu App Store. Podnik týmto ústupkom reaguje na únijný akt o digitálnych službách (DSA), ktorý nadobudne účinnosť 7. marca. Apple o tom informoval v tlačovej správe.

Lajkuj Brainee.sk na

Akt DSA okrem iného požaduje, aby spoločnosti s viac ako 45 miliónmi aktívnych užívateľov mesačne a trhovou kapitalizáciou 75 miliárd eur napríklad zabezpečili kompatibilitu svojich aplikácií s aplikáciami konkurenčných spoločností a umožnili užívateľom rozhodnúť sa, ktoré aplikácie si do svojich zariadení predinštalujú.

image

Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky

Od marca Apple ďalej vývojom umožní ponúkať alternatívne platobné systémy, ktoré by im mohli pomôcť zarobiť viac peňazí a zároveň potenciálne znížiť ceny. Systém platieb v aplikáciách Applu si účtuje províziu až 30 percent.

Základ sa nemení

Pohyb spotrebiteľov mimo ekosystém Applu predstavuje podľa firmy riziko z hľadiska kybernetickej bezpečnosti. Vývojári preto budú musieť aj naďalej predkladať aplikácie na kontrolu Applu, ktorý im bude účtovať „základný technologický poplatok”, aj keď nebudú využívať žiadnu z platobných služieb spoločnosti Apple.

image

Logo spoločnosti Apple

Reuters/Mike Segar

Firmy ako Spotify alebo Epic Games, z ktorej dielne vyšla hra Fortnite, už niekoľko rokov tvrdia, že provízia a obmedzenie Applu bránia ich podnikaniu. V posledných rokoch sa však kedysi monolitický prístup App Store zmenil na mozaiku pravidiel, pretože technologická spoločnosť musí reagovať na právne a regulačné výzvy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:02