Robot mal obchytkávať reportérkuLinkedin/qss Ai & Robotics/
StoryEditor

VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni

Viktória Revajová13.03.2024., 14:00h

Prvý saudskoarabský humanoidný robot vzbudil na medzinárodnej konferencii rozruch, po tom čo zrejme obchytkával reportérku. Celý incident zaznamenala kamera.

Lajkuj Brainee.sk na

Humanoidný robot, ktorého vytvorila saudskoarabská spoločnosť QSS je označovaný ako "najnovší zázrak v robotike." Na konferencii však získal nechcenú publicitu týmto nevhodným gestom. Video zachytávajúce incident obletelo svet a niektorí ľudia sa domnievajú, že má chybné kódovanie.

Ako píše portál Futurism, incident sa odohral na konferencii DeepFest v Rijáde. Na videu, ktoré obletelo svet je vidieť ako sa robot menom Mohammad dotýka pozadia vedľa stojacej reportérky. Reportérka Rawya Kassem, ktorá robí rozhovor v tesnej blízkosti robota sa následne odtiahne a gestom mu naznačí, aby s tým prestal.

Spoločnosť robota obhajuje

Spoločnosť QSS pre portál Metro.co.uk potvrdila, že Mohammad je celkom autonómny a funguje nezávisle od ľudskej kontroly. Mohammad bol skonštruovaný na to, aby pomáhal v nebezpečných situáciách. Spoločnosť sa teda domnieva, že sa týmto gestom pokúšal povzbudiť reportérku, aby zostúpila z pódia a predísť tak tomu, aby náhodou z neho nespadla.

Spoločnosť sa bráni a tvrdí, že bezpečnosť a pohodu účastníkov svojich podujatí berú vážne. Návštevníci aj reportéri boli podľa vyhlásenia spoločnosti vopred informovaní, že majú počas predvádzania robota dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Aj napriek tomu vec neberú na ľahkú váhu.

image

Predpoveď AI experta desí svet. Prezradil, že umelá inteligencia môže zničiť svet už o dva roky

„Už sme vykonali dôkladnú kontrolu záznamu a okolností okolo incidentu a nezistili sme žiadne odchýlky od očakávaného správania Mohameda, prijmeme však ďalšie opatrenia, aby sme zabránili tomu, aby sa ktokoľvek dostal do blízkosti robota v oblastiach jeho pohybu,” uviedli vo vyhlásení. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:17