Reuters
StoryEditor

Budeme večne mladí? Jeff Bezos chce zvrátiť proces starnutia, toto je jeho plán

Radka Rosenbergová07.09.2021., 17:53h
Môžeme si za peniaze kúpiť večnú mladosť? Vyzerá to tak, že sme o krok bližšie k získaniu odpovede!
Lajkuj Brainee.sk na

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos investoval do nového startupu s názvom Altos Labs, ktorý sa zameriava na zistenie, ako zvrátiť proces starnutia, informovala v sobotu agentúra MIT Tech Review. Nie je to prvýkrát, čo sa najbohatší muž planéty snaží nájsť takéto inovácie. Už v roku 2018 investoval do výskumu proti starnutiu, predovšetkým do firmy Unity Technologies v San Franciscu, ktorá sa snaží vyvíjať rôzne terapie proti starnutiu.  

Spoločnosť Altos Labs vznikla začiatkom tohto roka, pričom sa jej podarilo vyzbierať približne 270 miliónov dolárov na preskúmanie potenciálu technológie preprogramovania buniek na zvrátenie času u zvierat a potenciálne aj ľudí. Snažia sa nájsť spôsob, ako omladiť bunky v laboratóriu. Odtiaľ by ďalším krokom mohlo byť predĺženie ľudského života.

Spoločnosť najíma rôznych akademikov, ktorí majú skúmať, ako bunky starnú a ako je možné spomaliť proces starnutia. Vedcom ponúkajú ročný plat v hodnote milióna dolárov, pričom plánujú otvoriť laboratóriá na skúmanie tejto problematiky na rôznych miestach, vrátane Bay Area, San Diega, Cambridge, Spojeného kráľovstva či Japonska. Akákoľvek liečba proti starnutiu, ktorú by vedci mohli objaviť, by stála miliardy.

Súčasťou výskumu Altos Labs byť okrem iného Španiel Juan Carlos Izpisua Belmonte, ktorý na seba pritiahol v posledných rokoch pozornosť ako tvorca prasačieho zárodku obsahujúceho ľudské bunky. Od výskumu si sľuboval autonómny rast ľudských orgánov pre transplantáciu. Jeho výskum vzbudil debaty o etike takýchto experimentov.

Do tímu patrí aj lekár Shinya Yamanaka, ktorý v roku 2012 získal Nobelovu cenu za výskum preprogramovania buniek. Tento Japonec objavil, že neporušenú zrelú bunku z myší je možné preprogramovať tak, aby sa stala nezrelou kmeňovou bunkou. To znamená, že sa v procese starnutia môže vrátiť späť do stavu mladosti.

Snaha dosiahnuť nesmrteľnosť a zvrátiť proces starnutia prilákala mnoho najbohatších technologických podnikateľov na svete, vrátane spoluzakladateľa spoločnosti Google Larryho Pagea, ktorý pomohol založiť spoločnosť Calico Labs, zameriavajúcou sa na nesmrteľnosť, či tiež spoluzakladateľa PayPal Petera Thiela, ktorý investoval aj do spoločnosti Unity Biotechnology.

Snaha dosiahnuť nesmrteľnosť a zvrátiť proces starnutia prilákala mnoho najbohatších technologických podnikateľov na svete (ilu) Snaha dosiahnuť nesmrteľnosť a zvrátiť proces starnutia prilákala mnoho najbohatších technologických podnikateľov na svete (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:41