Unsplash.com/Razvan Chisu
StoryEditor

Pásy v autách netestovali na ženách. Ako sa máme cítiť bezpečne vo svete prispôsobenom mužom?

šev19.02.2022., 08:00h
Je svet stvorený najmä pre mužov? Aspoň takto to pri niektorých veciach vyzerá. Neuveríš, čo všetko bolo navrhované pre drsnejšie pohlavie, no používajú to aj ženy.
Lajkuj Brainee.sk na

To, že svet je prispôsobený viac mužom, sa postupne mení. Avšak niektoré veci sú stále výnimka potvrdzujúca pravidlo. Od bezpečnostných pásov až po nepriestrelné vesty. To všetko bolo vytvárané tak, aby to bolo bezpečné pre mužov. A čo ženská bezpečnosť?

Testovanie bezpečnosti áut a pásov

Pokiaľ ide o bezpečnosť, tak neplatí, že jedna veľkosť sedí všetkým. Testovanie bezpečnosti áut a aj pásov sa robí na figurínach, ktorú predstavujú a zhmotňujú priemerného muža. Takže majú 177 centimetrov a 76 kilogramov. Aj keď sa napríklad v USA už v roku 2012 zaviazali používať aj figuríny, ktoré by predstavovali priemernú ženu, tak sa to nedeje. Vo väčšine prípadov, a to nie len v USA, ale aj v Európe, sa používajú zmenšené verzie mužských figurín. Avšak tie neposkytujú presné informácie o tom, aký dopad môže mať nehoda pre ženu. Keď sa nad tým zamyslíš, je to pravda už len z anatomického hľadiska. Len si predstav, aké ti je občas nepríjemné mať medzi prsiami pás.

istock

Telefóny a iné inteligentné zariadenia

To, že smartfóny sú každým rokom väčšie, si všimol asi každý. Ženské ruky sú pritom v priemere o palec menšie ako tie mužské, čo im spôsobuje viacero problémov pri používaní stále sa zväčšujúcich telefónov. Odosielanie správ jednou rukou na 4,7 palcovom telefóne (12cm) alebo aj väčšom môže byť pre ženy a pravdaže aj pre mužov s menšími rukami ťažké a priam až nemožné.

Pixabay (Ilustračná snímka)

​Caroline Criado Perez, autorka knihy Invisible Woman: Exposing Data Bias in a World Designed for Men, pre BBC poukázala na to, že aj aplikácie v smartfónoch sú zaujaté voči ženám. V mnohých telefónoch a inteligentných zariadeniach chýbajú napríklad aj aplikácie pre sledovanie menštruačného cyklu.

„Zdravotná aplikácia na iPhone nemá menštruačný kalendár. To, že Siri vie nájsť predajne Viagry, ale nie kliniku, kde sa vykonávajú potraty sa stáva, keď do rozhodovacieho procesu nezapojíte ženy,“ reagovala Criado Perez na kauzu Applu z roku 2016. Namiesto toho, aby Siri vyhľadala kliniky, kde sa vykonávajú potraty, posielala ľudí do adopčných centier. Apple problém opravil až po piatich rokoch.

Nepriestrelné vesty 

V roku 2016 začala americká armáda verbovať ženy na bojové úlohy, ktoré boli predtým mužské. Avšak veľká časť brnení a ochranných prvkov bola navrhnutá výlučne pre mužov. Armáda však namiesto navrhnutia nových uniforiem iba pridala menšie veľkosti.

Niekoľko žien pre portál BuzzFeed priznalo, že si počas svojej služby museli nepriestrelné vesty prispôsobiť. Aby im sedeli, museli odstrániť ochranné bočné panely alebo vložiť kúsky peny pod popruhy.

Vedecká výbava

Aj ženy vo vede majú problémy so svojimi nástrojmi. Biologička Jessica Mountsová pre BBC povedala, že väčšina vybavenia, ktoré používa, bolo navrhnuté pre mužov. Podľa nej tu nie je problémom len nepohodlie, ale aj osobná bezpečnosť. „Príliš voľný odev sa zachytí v pohybujúcom sa vybavení. Voľné topánky zasa znamenajú zakopnutie a pád,“ vysvetlila. Ešte dodala, že alternatívy, ktoré sú navrhnuté pre ženy sú mnohokrát drahšie, majú menšie vrecká a stále nesedia veľmi dobre.

Ďalším príkladom je prípad z roku 2019. Atronautka Anne McClain si neskoro uvedomila, že jej nesedí veľkosť skafandra, a preto nemohla ísť do vesmíru.

Kancelárske priestory

Možno si kladieš otázku, že ako môžu byť kancelárske priestory navrhnuté pre mužov. Vzorec pre štandardné teploty v kancelárií bol vyvinutý na základe rýchlosti metabolizmu priemerného štyridsaťročného muža s hmotnosťou 70 kilogramov.

Štúdia časopisu Nature však zistila, že rýchlosť metabolizmu môže byť u žien v týchto podmienkach až o 35 percent nižšia ako u mužov. Predstavuje to až päťstupňový teplotný rozdiel. Takže pokiaľ si nejaký tvoj kolega veselo behá po kancelárií v tričku, tak kolegyňa zatiaľ mrzne. V niektorých prípadoch môže tento pre niekoho zanedbateľný teplotný rozdiel dokonca znižovať produktivitu práce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:04