Archív/Ľubomíra Mohamady
StoryEditor

Ľubka vydatá za Egypťana: Nemôžete si zobrať za muža Araba a potom chcieť, aby sa správal ako Slovák

Ľubomíra Somodiová01.05.2022., 13:00h
Slovenka žijúca v Egypte hovorí, že síce často považujeme Egypťanky sa sivé myšky, nie je to úplne tak. Poznajú rafinované metódy ako si vymôcť svoje. Na druhej strane tvrdí, že egyptskí muži to majú často v živote náročné.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľubomíra Mohamady tvorí pár s Egypťanom Mohamedom už vyše 12 rokov. Momentálne žijú tretí rok v Hurghade a vychovávajú dvoch synov, ktorí prišli na svet v Bratislave.

Priznáva, že aj keď im ich rodičia na začiatku v láske vyslovene nebránili, obe strany tajne dúfali, že mladý párik svoj vzťah časom prehodnotí. Ľubkina terajšia svorka dokonca svojmu synovi dohadzovala nádejné egyptské nevesty od svojich susediek a kolegýň. Dnes však majú pekný vzťah.

Ak povieš na Slovensku, že máš vzťah s Egypťanom, môže to u ľudí vyvolať vášnivé reakcie. Mňa by však zaujímalo, ako vnímajú Egypťania, keď má Egypťan vzťah s Európankou.

Európana ženatého za Egypťanku je veľmi ťažké nájsť, ale opačných prípadov je dosť, aj medzi Slovenkami. Vo všeobecnosti si tu ľudia vážia cudzincov. Dá sa povedať, že ich dokonca preferujú pred Egypťanmi. Je to ako keď za starých čias nejaká Slovenka zbalila napríklad Švajčiara. Stačilo, že sa objavil v meste a bol automaticky vážený. Pokiaľ ide o sobáše, sú na to dva pohľady.

Nájdu sa rodiny, v ktorých to oceňujú, lebo ich syn si našiel ženu, ktorá mu dáva možnosti – cestovať alebo presťahovať sa do Európy, zarobiť viac peňazí. Potom sú rodiny, kde sa na to pozerajú rovnako, ako mnohé slovenské. Myslia si, že manželstvá, ktoré nie sú medzikultúrne, majú do budúcna väčšiu šancu. Svojim synom taký vzťah neodporúčajú, lebo sa boja, že s partnerkou dlho nevydržia. Ak je to slušná rodina, nechce byť svedkom rozvodu a naťahovania sa o deti medzi cudzinkou a Egypťanom. Svoju úlohu v tom plnia média. Tak, ako naše, len z opačnej strany. Noviny sú plné článkov, ako Európanky uniesli deti a znemožňujú ich kontakt s otcom.

Pozrime sa na tvoj príbeh. Ako ste sa zoznámili s terajším manželom?

Zoznámili sme sa pred 12 rokmi, keď som bola na dovolenke v Egypte. Konkrétne pri pyramídach v Gize. Moje kamarátky, s ktorými som tam vtedy cestovala, mali známeho Egypťana, ktorý priviedol svojho kamaráta. Ten kamarát bol môj Mohamed. Odvtedy sme mali štyri roky lásku na diaľku. Raz za čas som sa objavila v Egypte, ale s lietaním som to nepreháňala. Prvýkrát sme plánovali svadbu po dvoch rokoch. Kvôli revolúcii, ktorá tu vypukla, sa však nekonala. Potom sme ďalšie dva roky fungovali zase na diaľku.

A v roku 2013 sme sa konečne zobrali. Hoci mal môj muž v Egypte dobré zamestnanie a nechcel odísť, na moje naliehanie priletel na Slovensko. V Bratislave sme spolu žili 5 rokov, narodili sa nám tam obaja synovia. Potom, keď manžel podal žiadosť na predĺženie trvalého pobytu, nebolo mu to umožnené a zo Slovenska musel odísť. Ja som si zbalila veci a išla s ním. Teraz sme už tretí rok v Hurghade a stále čakáme na rozhodnutie súdu, na ktorý sme ohľadom nepredĺženia manželovho pobytu na Slovensku podali žalobu.

Ako reagovali na váš vzťah rodičia?

Obe rodiny dúfali, že nás to časom prejde. Ja som už dlhšie žila samostatne, mala som svoj život v inom meste, rodičia mi nemohli nič zakazovať. Nechali to na mňa. Videli, že som šťastná, ale i tak tajne dúfali, že by som to rozhodnutie mohla prehodnotiť. Jeho rodičia na tom boli podobne. Vedeli o mne od začiatku. Zoznámili sme sa hneď pri prvej návšteve Egypta, keď som priletela za ním.

Páčila som sa im, ale nepredstavovali si, že ich jediný syn sa ožení a odíde do Európy. Svokra mu zháňala vhodnejšie nevesty. Nerozdelilo nás to, skôr to bolo vtipné. Keď sa reálne schyľovalo k našej svadbe, Mohamed im to, samozrejme, oznámil. Jeho otec však o tom nechcel ani počuť. Svadbu v Káhire sme teda nakoniec mali v tajnosti, na ministerstve spravodlivosti, bez egyptskej oslavy. Keď sa po čase svokrovci dozvedeli, čo sme urobili, bolo to zložité, ale nakoniec sa s tým zmierili a všetko sa urovnalo. Dnes máme pekné vzťahy.

Do akej miery môže správanie sa rodiny partnera niečo indikovať?

Každá žena, ktorú Egypťan neukáže rodine, by mala vedieť, že to s ňou nemyslí vážne. Aj keď muž vie, že by to rodina nemusela prijať dobre, mal by ju predstaviť. To je najväčšie merítko serióznosti. Ak by mal ísť vzťah podľa egyptských pravidiel, najprv by ste sa mali spoznať s rodinou, zasnúbiť sa, nasleduje svadba a až potom môžete začať spolu žiť. Tým, že Egypt je moslimská krajina, nie je prípustné, aby ľudia spolu žili pred manželstvom pod jednou strechou alebo sexuálne, v slušných rodinách sa na to veľmi dbá.

Dá sa povedať, že sex pred svadbou je v Egypte tabuizovaný?

Áno, nielen pre moslimov, ale aj pre Koptov, ktorí tu žijú. Egypťania sú vo všeobecnosti veľmi veriaci. Tak, ako pri kresťankách-Egypťankách, tak aj pri moslimkách sa predpokladá, že do manželstva budú vstupovať ako panny. Tým pádom je priemerný vek vstupu do manželstva nižší ako u nás.

Majú kliniky na obnovu panenských blán?

Počula som, že áno, ale je to iba sprostredkovaná informácia. Plastická chirurgia sa tu rozmáha, takže je to možné, ale určite sa to týka iba pár ľudí z najvyšších vrstiev. Egypt nie sú Emiráty, drvivá väčšina obyvateľstva tu nemá na plastického chirurga.

Vykonávajú v Egypte ženské obriezky?

Oficiálne sú od roku 2007 zakázané. Z času na čas sa však objaví v médiách informácia, že zatkli nejakého lekára, ktorý obriezku vykonával. Vo vidieckych oblastiach sú dodnes rodiny, ktoré si myslia, že je to potrebná záležitosť, aby sa ich dcéra mohla vydať. Chcem len upozorniť, že toto nie je moslimský zvyk, ide o kultúrny zvyk - tradičné kmeňové obriezky, ktoré v Afrike sú, sa dotkli aj Egypta.

Ľubomíra Mohamady

Ľubomíra Mohamady je vyštudovaná novinárka a už tretí rok žije spolu so svojím egyptským manželom Mohamedom a ich dvoma synmi v slnečnej Hurghade. Exkluzívne príbehy a informácie o živote v Egypte zdieľa aj na YouTube kanáli.

Archív/Ľubomíra Mohamady

Čo čakajú egyptské ženy od mužov?

V Egypte je veľmi zložité byť mužom. Je na nich kladená väčšia záťaž ako na ženy, aj keď často ľutujeme práve tie.

Očakávania žien od mužov sú naozaj extrémne vysoké. V Egypte neexistuje sociálny systém (s výnimkou, ak pracujete pre štátne inštitúcie), a problém je v tom, že Egypťanky, ktoré väčšinou nepracujú, nemajú šancu zabezpečiť si živobytie, iba tým, že sa vydajú.

Ako aj v našich končinách, tak aj tu je veľa mladých mužov bez práce, a tým často nespĺňajú podmienky na manželstvo.

Muž musí kúpiť svojej budúcej neveste zlato, častokrát v hodnote 1000 - 2000 eur, čo pre mnohých predstavuje celý ročný zárobok. Svadobná párty tiež stojí veľa peňazí, je tam veľa iných výdavkov, ktoré treba zaplatiť. Muž musí zabezpečiť aj bývanie.

Nie sú tu vyslovene kasty ako v Indii, ale je nezvyčajné, ak sa berú ľudia medzi rôznymi spoločenskými vrstvami. Avšak sen každej Egypťanky, samozrejme, je, aby si našla muža z vyššej vrstvy a aby dobre zarábal.

Čo čakajú muži od žien?

Udržiavanie rodinného pohodlia. Chcú, aby bola príjemná, aby ich rešpektovala, aby im dobre navarila a mohla mať deti. Tým, ktorí sú vzdelaní, záleží aj na jej vzdelaní. Keby ste sa spýtali nejakého Egypťana, akú chce ženu, povedal by zrejme, nech je pekná a dobre varí.

Ideál krásy?

Veľa tmavých dievčat chce mať svetlejšiu pleť, svetlejšie vlasy a oči. Prejavuje sa to najmä na svadbách, keď si môžu splniť sen o vysnívanej kráse. Tie bohatšie chodia aj na rôzne zákroky, operačne si nechávajú odstraňovať dioptrie, zužovať nosy, a podobne. Všetky ženy sa depilujú, dávajú si na seba bieliace krémy, vyrovnávajú si kučeravé vlasy. Pred svadbou si väčšina Egypťaniek zosvetlí vlasy. Už si ani nepamätám nevestu, ktorá by mala na svadbe prirodzené hnedé oči. Dávajú si farebné kontaktné šošovky, maľujú sa na štýl „kardashianiek“.

Mužský ideál?

Určite sa aj egyptským ženám podlamujú kolená, keď ide okolo nejaký vysoký fešák. Ale skôr sa riadia pravidlami našich starých mám, že krása nie je všetko, že je dôležité pozrieť sa na to, či je muž schopný postarať sa o rodinu. Ak je, preváži to akéhokoľvek krásavca, ktorý peniaze nemá.

Ako prebieha randenie, existujú v Egypte dohodnuté sobáše?

Sobáše sú vždy schválené rodinami. Vynútené by nemali byť žiadne, žena musí súhlasiť, že si toho muža chce zobrať. Netvrdím však, že sa to nedeje, ale to sa bavíme o najchudobnejších vrstvách, ktoré nútia dcéry, aby sa vydali pre peniaze.

Normálni Egypťania sa zoznamujú podobne ako Európania. V škole, v práci, cez spoločných známych. Randenie v zmysle - chodíme spolu do kina - v bežných rodinách nie je prípustné, je potrebné, aby ste boli minimálne zasnúbení.

Ako fungujú zásnuby?

Zásnuby sú pre Egypťanov začiatkom samotného randenia. Toto obdobie trvá priemerne rok, ale niekedy aj viac.

Je to čas, kedy sa mladí spoznávajú, zároveň treba pripraviť byt, zariadiť ho. Počas tohto obdobia záleží na rodine, či pustia dcéru spolu so snúbencom samu niekam na verejnosť. Sú konzervatívnejšie rodiny, ktoré stretnutia osamote nepovoľujú, a tak sa snúbenci stretávajú iba pod dozorom rodiny.

Od zásnub môže ktokoľvek kedykoľvek odstúpiť. A je to dosť bežné. Už takmer nepoznám žiadnu ženu alebo muža, ktorý by nebol aspoň raz alebo dvakrát zasnúbený a rozídený.

Prejavujú si náklonnosť na verejnosti?

Nie je to tu bežné, Egypťanom by ani nenapadlo sa bozkávať niekde na ulici. Intímnosti si nechávajú na doma.

V akom veku sa približne sobášia?

Muži okolo 26 rokov, lebo si najprv musia našetriť. Ženy okolo 20.

Archív/Ľubomíra Mohamady

Ako vyzerá egyptská svadba?

Sobáši sa tu na dvakrát. Oficiálne manželstvo sa uzatvára podpísaním manželskej zmluvy. Po jej podpísaní ale nevesta stále ostáva u svojich rodičov. Novomanželia spolu začnú žiť až po svadobnej párty. Je parádne ju zažiť.

Býva tam aj viac ako tristo ľudí, všetko je veľkolepé a stojí to veľa peňazí. Svadba je už bez sľubov. Je to „iba“ párty. Končí tým, že ženích si odvádza svoju nevestu v obrovských bielych šatách do bytu, ktorý pre ňu pripravil. Je to moment, kedy sa pred komunitou začínajú považovať za oficiálne zosobášených.

Ako je to s rozvodmi?

Nie je to tu tak, ako v kresťanstve, že by sa veriaci nemohli rozvádzať. Je to síce posledná možnosť, ale moslimovia sa rozvádzajú, a dokonca stále častejšie.

V jednom zo svojich videí spomínaš, že Egypťanky si vedia vydobyť svoje, vraj rady otvárajú okná, ak sa chcú na svojho muža posťažovať…

Vyšší efekt to má na dedine, kde sa susedia poznajú a polovica z nich je vlastne rodina, ako vo veľkom meste. Egypťanky prekvapili aj mňa, myslela som si, že ticho sedia v kúte, ale sú veľmi priebojné.

Pre ženu, Egypťanku, je ťažké si zohnať prácu, keď má napríklad štyri deti. Z islamu vychádza, že má nárok na to, aby sa o ňu muž postaral finančne. Keď to manžel neplní, ženy využívajú mnohé prostriedky. A keď to inak nejde, otvárajú okná, vyvolávajú príbuzným. Robia to, aj keď sa povadia s manželom na niečom zásadnom. Egypťanka okamžite volá svojmu otcovi, jeho otcovi, mamám, súrodencom. Kto môže, príde k nim a riešia problém. Platí to na všetky oblasti života a je to efektívne.

Čo sa týka žien, ktoré chodia do práce, peniaze, ktoré zarobia, sú len pre ne – o financovanie rodiny sa má starať muž.

V čom sú egyptskí muži iní ako Slováci?

Sú veľmi hrdí. Chlap je tu chlapom. Vie, že sa má postarať o rodinu a ak sa nevie, má výčitky. Je to preňho hanba.

Keď nemá prácu a nezarobí, v spoločnosti ho to hendikepuje. Egyptskí muži sú aj temperamentnejší. Vedia svoje city viac prejaviť slovne aj fyzicky. Čo môže priťahovať aj mnohé naše ženy.

​Čo ťa na vzťahu s Egypťanom najviac prekvapilo?

Za tie roky, čo Egypťanov a Egypt poznám, som zistila, že aj keď sa nám veľa vecí, ktoré na Slovensku nezažívame, zdá zvláštnych, v realite pochopíte, že všade sú ľudia vlastne rovnakí. Každý chce byť šťastný, každý chce mať lásku, byť úspešný alebo sa dobre najesť. Ľudia majú na dosiahnutie týchto veci len inú formu, ktorú používajú. V manželstvách, či sú zmiešané, alebo nezmiešané, nie je podstatné, že je jeden cudzinec a má iné náboženstvo. Na každom vzťahu treba pracovať rovnako.

Čo by si mali ženy uvedomiť, keď idú do vzťahu s Egypťanom?

Nemôžete si zobrať Araba alebo Egypťana, a potom chcieť, aby sa správal ako Slovák. Mnohí Egypťania v tomto tiež robia chybu. Páčia sa im Európanky, ale potom by ich chceli prerobiť na Egypťanky. To nie je dobré. To sa im nepodarí a keby sa im to aj čiastočne podarilo, tá žena by sa necítila sama sebou, a to by sa niekde prejavilo.

Manželia by sa mali navzájom rešpektovať, tolerovať svoje rozdiely a stavať na tom, čo ich spája. Iba tak to môže fungovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 14:08