MetaReuters
StoryEditor

Internet, ako ho poznáme, bude čoskoro minulosťou. Nahradí ho technológia s umelou inteligenciou

šev29.01.2022., 15:00h
Spoločnosť Meta navrhla a čiastočne postavila superpočítač. Chce položiť základy vývoja metaverza - náhrady súčasného internetu.
Lajkuj Brainee.sk na

Materská spoločnosť Facebooku vo svojom blogovom príspevku oznámila, že superpočítač s názvom AI Research SuperCluster (RSC) bude úplne skonštruovaný do polovice roku 2022. Po dokončení by mal byť najrýchlejším na svete.

Vysvetlili, že RSC pomôže položiť základy pre vývoj technológie pre metaverzum. Má ísť o svet virtuálnej reality, ktorý by mal nahradiť súčasný internet. Mark Zuckerberg sa vyjadril, že metaverzum bude využívať virtuálnu realitu, ktorá kombinuje atribúty fyzického a digitálneho sveta. Preto na svoje fungovanie potrebuje super výkonný počítač.

„Dúfame, že nám RSC pomôže vybudovať úplne nové systémy umelej inteligencie, ktoré dokážu napríklad prekladať reč v reálnom čase veľkým skupinám ľudí, z ktorých každý hovorí iným jazykom. Aby mohli spolu bezproblémovo pracovať na výskumnom projekte alebo si zahrať hru,“ napísali vo svojom blogovom príspevku Kevin Lee, manažér technického programu Meta, a Shubho Sengupta, softvérový inžinier spoločnosti.

Veria, že to v konečnom dôsledku vytvorí cestu k budovaniu technológií pre metaverzum, kde budú dôležité aplikácie a produkty ovládané umelou inteligenciou.

​RSC využíva dáta z otvorených a ďalších verejne prístupných zdrojov. Má pomôcť Facebooku zabezpečiť, že výskum sa efektívne preukáže v praxi. 

Okrem toho pomôže aj pri identifikovaní nebezpečného obsahu na platforme a zlepší užívateľský zážitok. V súčasnosti je RSC na rovnakej úrovni ako superpočítač Perlmutter, a je tak piatym najrýchlejším na svete.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:08