Žiadna smrtiaca injekcia, stačí čip. Objaviteľ samovražedných sarkofágov prišiel s ďalším vynálezomFacebook.com/Jannatul Maywa, Sarco
StoryEditor

Žiadna smrtiaca injekcia, stačí čip. Objaviteľ samovražedných sarkofágov prišiel s ďalším vynálezom

ros28.12.2021., 14:00h
Debatu o eutanázii tento mesiac rozvírili samovražedné sarkofágy, ktoré sa vo Švajčiarsku dočkali oficiálneho povolenia. Ich autor, austrálsky zástanca eutanázie Philip Nitschke, teraz prišiel s ďalším nápadom. Premýšľa o samovražednom čipe, ktorý by sa aktivoval v prípade, keď by ho jeho nositeľ zabudol deaktivovať.
Lajkuj Brainee.sk na

Nitschke, ktorý pôsobí najmä v Holandsku a prezývajú ho „Doktor Smrť“, vytvoril sarkofág Sarco spoločne s holandským dizajnérom Alexanderom Banninkom. V rozhovore pre server Independent, na ktorý odkazuje český web Novinky.cz, však Nitschke prezradil aj ďalšie vízie, ktoré sú značne kontroverzné.

Nitschkeho firma Exit International údajne už pracuje na vývoji špeciálneho čipu, ktorý by pomohol ukončiť život napríklad ľuďom s degeneratívnymi chorobami mozgu, ako sú demencia či Alzheimer.

Rozhodnutie o smrti môžeš kedykoľvek zrušiť

Človek by mal možnosť rozhodnúť sa pre čip ešte v čase, keď jeho mozog funguje normálne. Zároveň by kedykoľvek mal možnosť čip deaktivovať. Pokiaľ by si však sám nedokázal uvedomiť, že nejaký čip v tele má, zomrel by.

„V niektorých štátoch majú ľudia možnosť za plného vedomia vyplniť papiere, kde uvedú informáciu o tom, že v prípade takéhoto ochorenia chcú dobrovoľne ukončiť svoj život. Po desiatich rokoch potom príde lekár a pichne vám smrtiacu injekciu,“ uviedol Nitschke. „My teraz vyvíjame implantát, ktorý ľudia môžu kedykoľvek vypnúť. Keď sa dostanete do stavu, že zabudnete, prečo pípa, potom sa aktivuje. Zodpovednosť je stále na danom človeku,“ dodal Austrálčan.

Sám Nitschke však teraz priznáva, že takéto zariadenie by zrejme narazilo na právne, a zatiaľ aj technické prekážky. Ak by si si dal do tela zaviesť tento smrtiaci čip, ešte stále máš možnosť ho deaktivovať. Upozorní ťa totiž niekoľko dní pred smrťou, aby si mal čas ho vypnúť. 

Možnosť usmrtiť nevyliečiteľne chorého na jeho vlastnú žiadosť s cieľom skrátiť jeho utrpenie (eutanázia) je vo väčšine krajín sveta nezákonná. Asistovaná samovražda je vo Švajčiarsku legálna a služby tamojších organizácií pre eutanáziu vlani využilo zhruba 1300 ľudí.

Spoločnosti používajú tekutý pentobarbital sodný na vyvolanie hlbokej kómy v priebehu dvoch až piatich minút, po ktorej nasleduje smrť. Ide teda o samovraždu vykonanú s pomocou inej osoby. Za trestný čin sa v danom štáte pokladá, keď sa asistencia pri samovražde vykoná zo zištných dôvodov.

V Holandsku, kde pôsobí autor prototypu sarkofágu, môže o eutanáziu požiadať ktokoľvek starší ako dvanásť rokov, kto trpí „neznesiteľným utrpením bez vyhliadky na zlepšenie“. Ak má dieťa menej než šestnásť rokov, je potrebný súhlas rodičov. Na Slovensku takáto možnosť neexistuje.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:59