16 mladých ľudí sa fotilo na Instagram, no zasiahol ich blesk (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Fotka na Instagram ich stála život. Za ich smrť môže toto obrovské nešťastie

Radka Rosenbergová14.07.2021., 11:19h
Fotili sa na vrchole strážnej veže v Indii, keď ich zasiahol blesk. Nebezpečná búrka si vyžiadala 16 mladých ľudských životov.
Lajkuj Brainee.sk na

Tento incident sa odohral 11. júla na vrchole strážnej veže Amer Fort v indickom meste Džajpur, pričom sa tam nachádzalo asi 27 ľudí. Niektorí údajne skočili na zem, aby sa vyhli úderu blesku, uvádza portál unilad

Džajpur však nebol jediným miestom, kde došlo k smrteľným úderom blesku. Desiatky ľudí zahynuli aj v štátoch Uttarpradéš a Madhjapradéš v Indii. Informoval o tom spravodajský web BBC. Vyšetrovatelia uvádzajú, že v štáte Uttarpradéš zomrelo 41 ľudí, väčšina z nich boli ženy a deti. Pri úkryte pod stromom v meste Firozabad v Uttarpradéši zasiahol blesk dvoch mužov, ďalší siedmi zomreli v Madhjapradéši. 

Vláda odporúča, aby sa ľudia počas extrémnych búrok ukrývali v budovách (ilu) Vláda odporúča, aby sa ľudia počas extrémnych búrok ukrývali v budovách (ilu) unsplash.com

Podľa odborníkov za to môže aj fakt, že množstvo ľudí pracuje v poľnohospodárstve a lesníctve, kde sa väčšinou nachádzajú v otvorenom priestranstve, a tak je riziko zasiahnutia bleskom oveľa vyššie. 

Úmrtia po zásahu bleskom nie sú v Indii neobvyklé. Blesk každoročne zabije až 2-tisíc ľudí. V roku 2019 si vyžiadal 2 876 obetí. Všetkých najbližších príbuzných obetí odškodnia, rovnako aj zranených.

Vláda odporúča, aby sa ľudia počas extrémnych búrok ukrývali v prístrešiach, veľkých budovách či v aute. Je dôležité, aby sa dostali preč z otvoreného priestranstva. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:17