TASR/AP Photo/Ringo H.W. Chiu
StoryEditor

Tesla S3X, auto vo vesmíre či meno X Æ A-12. Toto ju najbizarnejšie a najkontroverznejšie kúsky Elona Muska

Miroslav Kamody14.12.2021., 17:00h
Magazíne Time ho označil za osobnosť roka, my sme sa pozreli na jeho druhú stránku.
Lajkuj Brainee.sk na

Len pred niekoľkými hodinami magazín Time označil vizionára Elona Muska za osobnosť roka. ​„Osobnosť roka je známkou vplyvu a málo ľudí má taký vplyv na život na Zemi ako Elon Musk – a prípadne aj na život mimo Zeme,” napísal na Twitteri šéfredaktor časopisu Time Edward Felsenthal.

Známy inžinier, vynálezca, inovátor, environmentalista a filantrop hovorí o svojich ambíciách kolonizovať Mars a na budúci rok plánuje začať prípravné lety, ktorých cieľom bude opätovné pristátie ľudí na Mesiaci. „Jeho cieľom je spraviť z ľudstva multiplanetárny druh,” povedal prispievateľ časopisu Time Jeffrey Kluger.

Niet pochýb o tom, že Elon Musk si za všetko, čo urobil pre svet, zaslúži byť osobnosťou roka. My sme sa však pozreli aj na jeho najkontroverznejšie a najbizarnejšie momenty, ktoré sa s ním spájajú. A že ich bola poriadna nádielka. 

Elon Musk Elon Musk v časopise Time TASR/AP

Fajčenie trávy v podcaste Joea Rogana

V roku 2018 sa z Elona Muska stal legendárny mém. Vznikol pri nakrúcaní jedného z najpopulárnejších podcastov vôbec. Joe Rogan, milovník marihuany, si Muska pozval, aby sa s ním porozprával o všetkom možnom. Počas rozhovoru si od hostiteľa zobral jointa a nemotorne potiahol do úst.

Vzápätí vydýchol a vystrúhal grimasu, s ktorou sa môžeš na internete stretnúť dodnes. Okrem toho sa Musk v rozhovore označil za mimozemšťana, pretože podľa jeho slov má „bezhraničnú energiu“. Neskôr na margo podcastu reagoval s tým, že je niekedy impulzívny a nechce byť typickým CEO spoločnosti. Priznal aj to, že nevie, ako sa fajčí tráva.

Song RIP Harambe

Pri mémoch ešte zostaneme. Pozrieme sa rovno na ten najpopulárnejší z roku 2016 - smrť gorily menom Harambe. Elon Musk sa samozrejme k tomuto trendu potreboval tiež nejakým spôsobom zapojiť. Nahral preto song s jednoduchým názvom RIP Harambe.

Auto-Tune v nej vypeckoval naplno, no radšej ju na Soundcloude vydal pod Emo G Records. Možno by na tom všetko nebolo nič divné, keby Musk nepremeškal Harambeho trend o niekoľko rokov. Skladbu totiž vydal až v roku 2019. O rok neskôr potom vydal skladbu Don't Doubt ur Vibe, ktorá sa stretla s ešte väčším ohlasom.

Tesla S3X

Musk bol vždy nekonvenčný typ podnikateľa. Keď v roku 2017 oznámil, že nové modely automobilky Tesla budú niesť pomenovanie Model S, Model E a Model X. Vďaka tomu všetky autá pokope tvoria slovo sex. Elonovi to takmer vyšlo úplne podľa predstáv, no potom sa do toho zapojila automobilka Ford. Tá hrozila žalobou za názov Model E.

Došlo teda k premenovaniu na Model 3 a bolo po probléme. Automobilka sa to ani nesnažila pri propagácii áut nijako maskovať. Pri bizarných názvoch ešte určite spomeňme raketu SpaceX „BFR“, ktorá znamená „Big Fu*king Rocket“.

Tweety, ktoré hýbu trhom

Pokiaľ sleduješ Elona Muska na Twitteri, môžeš nadobudnúť pocit, že je na sociálnej sieti 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Väčšinu času pritom najbohatší muž na planéte (záleží, v akom čase čítaš tento článok, buď je to Musk alebo Bezos) tweetuje blbosti a mémy. Na niektorých by nebolo nič zvláštne, teda pokiaľ by ich zdieľal 15-ročný chlapec.

V roku 2018 však boli Muskove tweety také nevyspytateľné a bizarné, že investori Tesly mu museli povedať, aby v podstate „držal hubu“, keďže ich to stálo peniaze. Stalo sa tak po tom, čo Musk tweetoval o Shortseller Enrichment Commission, regulátorovi, ktorý s ním práve uzavrel mnohomiliónové vyrovnanie v súvislosti s údajným bezpečnostným podvodom. A to ešte nehovoríme o hýbaní trhu s kryptomenami. 

Cameo vo filmoch a seriáloch

Spomínaš si ešte na drobnú úlohu Muska v druhom Iron Manovi? Mnohí nie. Tonnymu Starkovi v krátkej scéne hovorí, že má nápad na „elektrické prúdové lietadlo“. Okrem komiksového filmu si ho však mohol vidieť aj v Simpsonovcoch, South Parku, Teórii veľkého tresku či animovanom seriáli Rick a Morty.

X Æ A-12

Máločo spôsobilo na internete taká rozruch, ako jeho potomok, ktorému sa s priateľkou rozhodli dať jedno z najnetradičnejších mien vôbec. Chlapec totiž dostal meno X Æ A-12. Na Twitteri (ako inak) neskôr rodičia vysvetlili, čo jeho meno znamená. 

Ako sa neskôr ukázalo, podľa kalifornských zákonov nie sú v mene osoby povolené žiadne čísla. Preto sa rodičia rozhodli meno upraviť na ešte komplikovanejšie X Æ A-Xii. Najhoršie na tom je, že ani samotný Musk si v jednom z rozhovorov nepamätal, aké meno dal svoju potomkovi. 

Pedo guy

Záchrana 12 chlapcov uväznených v jaskyni v Thajsku v júni 2018 bola jedným z najdramatickejších momentov roku. Medzi Muskom a Vernonom Unsworthom, skúseným jaskynným potápačom, ktorý verboval odborníkov, aby pomohli pri záchrannom úsilí, však vypukla hádka po tom, čo ho nazval pedofilom.

​Tomu predchádzalo rozhorčenie Unswortha, ktorý kritizoval Muskom nápad poslať na záchranu chlapcov malé ponorky. Povedal, že si Musk robí iba PR a ponorky si môže strčiť tam, kde to bolí. Elon však nakoniec prípad ohovárania vyhral.

Auto vo vesmíre

Na záver tu pre teba máme kúsok, ktorý sa zapíše nielen do histórie našej planéty. Keď SpaceX vo februári 2018 vypustila do vesmíru svoju raketu Falcon Heavy, Musk vložil na palubu svojho vlastného auta špeciálny balíček, doplnený o figurínu v skafandri, ktorá počúva Davida Bowieho.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 03:10