Alžbeta Harry Gavendová / HN
StoryEditor

Ľudia majú zo smart hodiniek úzkosti, dookola si merajú zdravie. Evidujú prípad závislosti

Ondřej MartinůiDnes26.08.2021., 08:00h
Niektorí užívatelia smart hodiniek môžu trpieť úzkosťami vyvolanými neustálou potrebou sledovať svoje telesné funkcie. Bol dokonca zaznamenaný prípad ženy, ktorá bola posadnutá meraním elektrokardiogramom.
Lajkuj Brainee.sk na

Tieto zaujímavé informácie priniesla štúdia kardiologičky Lindsey Rosmanovej z americkej lekárskej fakulty Univerzity v Severnej Karolíne. U jednej z pacientiek kardiologickej kliniky, na ktorej sa štúdia robila, bolo zistené, že si merala smart hodinkami EKG 916 krát v priebehu jedného roku, čo je priemerne 3 krát denne.

„Pacienti, ktorí majú problémy s arytmiou srdca či inou srdečnou nepravidelnosťou, nám na kliny nosia merania zo svojich smart hodiniek,“ opisuje Rosmanová. Smart hodinky síce lekári často oceňujú práve ako nástroj včasnej diagnózy problémov, avšak u niektorých pacientov môžu tieto možnosti vo výsledku napáchať viac škody, ako osohu.

​Neustály prístup k týmto pokročilým spôsobom merania zdravia predstavuje pre niektorých ľudí riziko obsesie monitorovania vlastných hodnôt, popisuje lekárka. Naviac – takéto zariadenia potom prispievajú k ďalším problémom, keď o niečo neobvyklejšie meranie (napríklad pri cvičení, kedy môžu hodnoty vyskočiť na netradičné čísla) prispieva k stresu a tým pádom k vyššiemu tepu a podobne. Takýto užívateľ sa meria stále dookola, čo ďalej prehlbuje jeho návyky.

Lekári sú vo výsledku zahltení informáciami od pacientov a nemajú čas si prechádzať všetky ich relevantné záznamy. To zase prehlbuje nedôveru pacientov k lekárom, ktorí si v takom prípade môžu myslieť, že lekár kašle na ich záznamy a zanedbáva ich.

Rosmanová dodáva, že táto forma úzkosti u pacientov nie je späté len s meraním EKG, ale aj s meraním hladiny kyslíku v krvi. Senzor pre tento typ merania je totiž rozšírenejší, nájdete ho aj u lacnejších modelov smart hodiniek. Pritom kyslík v krvi predstavuje len jednu z možností indikácie nastupujúceho onemocnenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/aplikacie, menuAlias = aplikacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:53