Domorodí obyvatelia našli šetrný spôsob, ako vyrábať energiucommons.wikimedia.org
StoryEditor

Šetrná voči prírode a oveľa lacnejšia: Spôsob, akým si kmene vyrábajú energiu, ťa prekvapí

ros28.09.2021., 08:00h
Milióny ľudí na svete nemajú prístup k elektrickej energii. Ide napríklad aj o rôzne indiánske kmene, ktoré si ju však dokážu vytvoriť. Niekedy možno jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať.
Lajkuj Brainee.sk na

Goachirovia v Kolumbii

Indiánsky kmeň žije na severnom pobreží Kolumbie. Ich problémy s elektrickou energiou sa snažil vyriešiť Miguel Mojica zo španielskej Valencie, ktorý vymyslel lampu produkujúcu svetlo na báze slanej vody prostredníctvom elektrolýzy, informuje český portál novinky.cz s odkazom na server španielskeho denníka 20 minutos.

Lampa, ktorú nazvali Waterlight, dokáže vyrobiť z pol litra slanej vody energiu na svetlo až po dobu 45 dní. Navyše je šetrná k životnému prostrediu, pretože je vyrobená z recyklovateľných materiálov. Obal má z dreva, rukoväť z textílie vyrábanej podľa tradičných vzorov šamanského kmeňa Goachirov, ktorí žijú na poloostrove Guajira v Južnej Amerike.

S touto lampou môžu domorodci pokračovať vo svojich každodenných činnostiach aj po západe slnka, bez toho aby museli používať sviečky. Vďaka tomu môžu matky vyučovať deti aj večer, takisto môžu loviť ryby počas tmavých nocí a remeselníci dokončia svoju prácu ešte pred východom slnka.

Lampa má navyše USB port, takže ju možno využiť napríklad aj na nabíjanie mobilného telefónu.Zatiaľ sme vyrobili 30 lámp pre tri desiatky rodín, to bol náš cieľ v prvej fáze,“ popísal autor vodnej lampy, ktorý spolupracuje s kolumbijskou firmou E-dina. Tá teraz analyzuje, ako užitočnú pomôcku pre ľudí v oblastiach bez elektriny vyrábať vo väčšom množstve. Podľa Miguela teraz študujú, či je možné využiť namiesto slanej obyčajnú vodu alebo dokonca moč, čo by bolo skvelé najmä v núdzových situáciách, napríklad na horách.

Kmeň Winnebago v Nebraske

Hovorilo sa im aj Ľudia smradľavej vody, pričom tento názov pramení z jazera Winnebago a rieky Fox, kde sa darilo istému druhu rias, ktorý je charakteristický veľkým zápachom. Obývajú lesy amerického štátu Wisconsin, nosia oblečenie z kože jeleňa, ktoré zdobia ostne dikobrazov či perie. Jedávajú plodiny, ktoré si vypestujú ako kukuricu či orechy, no obľubujú aj lov rýb.

Začiatkom roka 2008 si kmeň nainštaloval takmer tisíc solárnych panelov všade, kde to bolo možné, pričom zaplnil strechy a dokonca aj pole, uvádza portál Climaterealityproject. Majú až 720 kilowatov a keby sme ich všetci začali používať, ušetrili by nám viac ako 40-tisíc eur ročne. 

Indiáni pri rieke Moapa

V roku 2019 schválili v Nevade zákon, ktorý požaduje, aby spoločnosti do roku 2030 dosiahli 50 percent obnoviteľných zdrojov. Dosiahnutie tohto cieľa je v každom prípade veľkou otázkou, no pre domorodý indiánsky kmeň Moapa Band of Paiutes to nie je nič zložité, uvádza portál Climaterealityproject.

V roku 2017 kmeň spolupracoval so štátnou spoločnosťou a vývojármi na otvorení solárneho projektu Moapa Southern Paiute. Má takú kapacitu, že dokáže zásobovať energiou až 111-tisíc domácností. 

Navyše, vývojári predpokladali, že tento projekt vyrobí čistú energiu oveľa lacnejšie, než ju získavajú z plynových alebo uhoľných zdrojov.  

Siouxovia zo Severnej Dakoty

Sami seba prezývajú Dakotovia či Lakotovia, čo znamená priatelia alebo spojenci. V roku 2019 si postavili solárne panely, ktoré im poskytujú dostatočný zdroj energie. Táto solárna farma ušetrí kmeňu ročné náklady na energiu od 7-tisíc do 10-tisíc dolárov (približne 8 524 eur). 

Siouxovia tretím najväčším indiánskym etnikom na území USA. Pred niekoľkými rokmi bojovali proti stavbe obrovského ropovodu Dakota Access, ktorý povolil bývalý prezident Spojených štátov amerických Donald Trump, uvádza denník Pravda. Domorodí ochrancovia prírody však nakoniec boj s ťažiarmi prehrali. 

Obyvatelia nechceli dovoliť, aby ropovod narušil ich posvätné územia, uvádzal denník Sme. Okrem toho by tiež ohrozil ich zdroje pitnej vody. 1931-kilometrov dlhý ropovod mal na trase z kanadskej provincie Alberta do Texasu v USA denne prepraviť viac ako 74-miliónov litrov ropy. V roku 2017 potrubie dostavali, no o tri roky neskôr jeho prevádzku odstavil súd, uviedol portál Euronews

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:19