shutterstock
StoryEditor

Amazonský prales stále horí, domorodci sa nevzdávajú: Pri prírode budeme stáť až do posledného momentu

25.08.2019, 14:00
Životný štýl
Najväčší prales na svete, ktorý produkuje približne 20% svetového kyslíka, horí už tri týždne. Aj keď sa brazílsky prezident stráni zodpovednosti, domorodci si za svojím domovom stoja a snažia sa zachrániť aj nemožné.

Po tom, ako svet obletela správa, že amazonský prales je v plameňoch, sa ozvali nielen ochrancovia prírody, ale aj niektorí prezidenti. Ľudia, vrátane vplyvných politikov a osobností, neskrývajú pohoršenie, ale aj strach, čo bude ďalej. To ale netrápi brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, podľa ktorého ide o zbytočnú paniku. 

Bolsonaro neverí tomu, že prales začal horieť na miestach, kde to mali možnosť zachytiť kamery či satelitný systém. Podľa jeho slov sa má svet starať o svoje problémy a nepriživovať sa na tom, čo sa deje v amazonskom pralese. Opační názor však majú domorodci žijúci v Amazonii. ,,Budem tu stáť do poslednej kvapky krvi,'' hovorí vo videu, ktoré natočili brazílski dobrovoľníci, náčelník Raimundo Mura. Ten ako hlavný predstaviteľ kmeňa žijúceho v pralese cíti zodpovednosť.

 „Našou úlohou je chrániť naše územie, prírodu, stromy a zvieratá. Nik nečakal, že sa to stane, no stalo sa a my to vo veľkom pociťujeme,“ smutne dodal. Neskôr sa k nemu pridal ďalší domorodec, ktorý potvrdil, že práve odlesňovanie a zásah do prírody ubližuje a čoskoro by sme na to mohli doplatiť. Každým dňom totiž z pralesa mizne plocha veľká ako futbalové ihrisko.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:59