Na Ukrajine stavajú prvú podzemnú školu.X/Euronews/
StoryEditor

Ukrajinci sa rozhodli vziať veci do vlastných rúk. Stavajú prvú podzemnú školu, Rusi im totiž zbombardovali tisíce vzdelávacích zariadení

Michal Čiernik10.07.2024., 15:00h

Námestník ukrajinského ministra školstva povedal, že každá siedma škola v krajine je v dôsledku rozsiahlej invázie v súčasnosti poškodená. Vyše 3 500 vzdelávacích inštitúcií utrpelo nejaký druh poškodenia a takmer 400 bolo úplne zničených.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvú podzemnú školu v krajine stavajú v juhoukrajinskom meste Záporožie. Pre študentov má byť otvorená už na jeseň tohto roku.

Škola, ktorá je určená pre 500 študentov, sa stavia takmer sedem metrov pod zemou. Keďže je určená pre študentov z dvoch blízkych škôl, vyučovanie bude prebiehať v dvoch zmenách. V ďalšej klasickej škole na povrchu mesta sa zase stavia už tretí protiletecký kryt, ktorý bude slúžiť aj ako učebňa.

image

„Podzemná škola je jediná v tejto štvrti, iná alternatíva pre deti neexistuje,“ povedala pre Euronews riaditeľka Liudmyla Zlatová.

Zatiaľ čo niektorí rodičia sú opatrní pri posielaní svojich detí do školy v krajine zmietanej vojnou, iní tvrdia, že je dôležité zachovať si pocit normálnosti. „Deťom chýba živá komunikácia a sociálny kontakt. V súčasnosti sa deťom zhoršuje zrak, pretože neustále sedia za počítačom,“ povedala Liubov Pashina, matka jedného zo žiakov v meste.

Ďalších desať podzemných škôl

Guvernér Záporožskej oblasti Ivan Fedorov minulý mesiac uviedol, že v celom regióne bude postavených desať podzemných škôl, pričom päť je už vo výstavbe a očakáva sa, že budú otvorené do konca roka. „Sme na dobrej ceste začať vzdelávací proces v nových podzemných školách na jeseň,“ prezradil.

Minulý mesiac Human Rights Watch vo svojej správe „Education Under Occupation“ uviedla, že ruská invázia vystavila ukrajinský vzdelávací systém enormnému tlaku.

V správe sa uvádza, že ukrajinské národné a miestne školské orgány s podporou ukrajinskej občianskej spoločnosti a medzinárodných darcov podnikli „inovatívne kroky na poskytovanie vzdelávania“. Patria sem snahy o rozšírenie online učebných osnov, ktoré boli zavedené kvôli pandémii koronavírusu. 

„Každá siedma škola na Ukrajine je v súčasnosti poškodená v dôsledku rozsiahlej invázie. Vyše 3500 vzdelávacích inštitúcií utrpelo nejaký druh zničenia a takmer 400 bolo zničených úplne,“ povedal vo februári námestník ukrajinského ministra školstva Jevhen Kudriavets. 

Uviedol, že útoky na vzdelávaciu infraštruktúru porušujú právo detí na vzdelanie a majú vplyv na kvalitu vzdelávania, socializáciu a spoločenskú integráciu. 

Správa Svetovej banky zverejnená vo februári odhaduje náklady na obnovu a prestavbu Ukrajiny v nasledujúcom desaťročí na 378 miliárd eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 20:03