Elon MuskDavid Swanson/Reuters
StoryEditor

Žena naletela deepfake videu, v ktorom jej Elon Musk vyznal lásku. Podvodník ju obral o takmer 50-tisíc eur

Viktória Revajová08.05.2024., 10:00h

Žena z Južnej Kórey naletela na premyslený podvod, ktorého hlavným aktérom sa stal Elon Musk. Teda jeho podobizeň, ktorú neznámy podvodník zneužil, aby od svojej obete vylákal peniaze.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď v inboxe Juhokórejčanky známej pod pseudonymom Jeong Ji-sun pristála správa od samotného Elona Muska, nemohla uveriť vlastným očiam. Spočiatku si myslela, že ide podvodníka. Falošný Elon Musk si však postupne našiel cestu k jej srdcu, a to premysleným spôsobom, píše portál The Indipendent.

image

AI deepfake trend sa vymkol spod kontroly. Internetom kolujú videá pre dospelých s vyše 4-tisíc celebritami, prevažne ženami

Splnený sen

Podvodník, ktorý sa vydával za svetoznámeho technologického magnáta ženu kontaktoval na instagrame. Jeong Ji-sun je veľkou fanúšičkou Elona Muska, a keď ju začal na sociálnej sieti sledovať, myslela si, že sa jej splnil sen.

Aj napriek počiatočnému nadšeniu sa u nej objavili isté pochybnosti, či sa jedná o skutočného Muska. „Aj keď som bola Muskovým veľkým fanúšikom po prečítaní jeho autobiografie, najskôr som o tom pochybovala,“ povedala pre miestnu televíznu stanicu KBS.

Dômyselný podvodník však jej pochybnosti zmiernil a postupne si získaval jej dôveru. Žene posielal fotografie z práce a písal si s ňou o "svojich" deťoch. Dokonca jej poslal fotografiu občianskeho preukazu, ktorú - ako sa neskôr ukázalo, vytvoril pomocou umelej inteligencie.

image

Muskova sociálna sieť X spustí vlastného chatbota. Je inšpirovaný knihou Stopárov sprievodca galaxiou

Románik ako z filmu

Jeong sa však stále zdalo zvláštne, prečo by sa šéf Tesly snažil kontaktovať práve ju. Falošný Elon Musk jej vysvetlil, že svojich fanúšikov kontaktuje náhodne.

Jej dôveru si naplno získal, keď si zavolali prostredníctvom videohovoru. Podvodník sa pri tom ukrýval za realistickým deepfakom Elona Muska. 

Falošný Elon Musk zvolil tradičnú metódu internetových podvodníkov a zaútočil na tú najslabšiu stránku ľudskej osobnosti. Vyznal jej lásku a Jeong Ji-sun si na chvíľu pomyslela, že sa jej splnil sen. Možno by to aj bola pravda, ak by tým snom bola nočná mora.

image

Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie

Investičná rada

Len čo si získal podvodník dôveru svojej obete, navrhol jej investičnú príležitosť, vďaka ktorej mala zbohatnúť. Žena previedla podvodníkovi zo svojho účtu 70 miliónov kórejských wonov, čo je v prepočte vše 47-tisíc eur. Teraz môže len ľutovať, že neverila svojej intuícii a naletela na premyslený podvod.

Nejde pritom o prvý prípad, keď podvodníci zneužili identitu zakladateľa Space X. Americká Federálna obchodná komisia zistila, že v roku 2022 prišli ľudia podvodmi o 1,3 miliardy dolárov. Odborníci varujú, že s nástupom umelej inteligencie je pre ľudí čoraz náročnejšie pokus o podvod odhaliť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 15:51