Podcast DigitalkyAlžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Digitalky: Otestovali sme luxusné hodinky za 900 eur, od prvého hovoru z mobilu uplynulo 50 rokov

Alžbeta Harry Gavendová13.04.2023., 16:00h

Uvoľnený technologický podcast Digitalky sa obzerá za uplynulým týždňom a hodí sa pre začiatočníkov aj pokročilejších. Vypočujte si informácie z tech sveta, ktoré by vám nemali ujsť.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedel si i tom, že prvý komerčný hovor z mobilného telefónu sa udial presne pred 50 rokmi? Ty si pravdepodobne už dieťa doby smartfónovej a na tlačidlový telefón sa pozeráš ako na old school raritu, no časy, kedy sme používali mobilné telefóny s veľkými anténami v podstate nie sú také dávne. Aj o tom ti povieme v dnešnom podcaste Digitalky.

Prvý hovor z mobilu oficiálne uskutočnil americký inžinier Martin Cooper z Motoroly, ktorý zavolal z ulice Šiesta avenue svojmu veľkému rivalovi.

„Keď som vzal prototyp do mojich rúk, mal som pocit, že budúcnosť je predo mnou”, zdôveril sa Cooper. Na svoj vynález bol taký pyšný, že ho novinárom predstavil rovno v akcii, a to počas chôdze po Manhattane. Zavolal svojmu hlavnému konkurentovi Joelovi Engelovi z AT&T a povedal „Joel, volám ti z mobilného telefónu, skutočného vreckového prenosného mobilného telefónu.“ Joel zostal bez slov.

Testom smart hodiniek sa v podcaste Digitalky venujeme pomerne často. Výrobcovia neustále prispievajú do tohto odvetvia svojimi kúskami elektroniky určenými na ruku. Okrem toho, že hodinky ti zobrazujú notifikácie zo smartfónu, ti tiež merajú vaše telesné funkcie či športové výkony.

Samozrejme, úroveň aj množstvo týchto meraní závisí od toho, aké vyspelé, či aké drahé sú dané hodinky. No a práve sumou nás prekvapili nové hodinky od Huaweia, teda Huawei Watch Ultimate. Stoja totiž až neuveriteľných 899 eur a patria k tým najdrahším smart hodinkám, aké na trhu nájdeš. A keď sme sa tak s Rišom zamýšľali, kto si takéto hodinky kúpi, sa nám hneď ozvali dvaja poslucháči, že oni si ich už zadovážili.

Veru tak, každý produkt si nájde svoju cieľovku. A na čo sa v týchto luxusných hodinkách môžeš tešiť – to sa už dozvieš v podcaste.

Zaujala nás však aj jedna mimoriadne lacná vecička. Ide o čelovku, teda svietidlo na hlavu upevnené na gumenej čelenke, ktoré sme kúpili v nemenovanom obchodnom reťazci. A že sa dá spraviť krátka recenzia aj takéhoto jednoduchého kúska elektroniky – to tom ťa tiež presvedčíme v našom hodinovom pokeci.

Pozreli sme sa aj na aktuálnu novinku Motorola Edge 40 Pro, ktorej sme tiež venovali v podcaste pár minút času. A tradične nezabudneme miliónkrát odbočiť. Prajeme ti príjemné počúvanie.

Alžbeta Harry Gavendová pracuje pre náš web HNonline.sk a má tu na starosti (na radosti) sekciu Technológií a Richard Hombauer sa venuje recenziám mobilov, smartfónov a rôznych podobných vecičiek snáď najdlhšie na slovenskom YouTube.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/podcasty, menuAlias = podcasty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:11