Flickr
StoryEditor

Ako vznikla mikrovlnná rúra? Jej vynálezca nedokončil ani základnú školu

Marie Homolová, idnes.cz09.08.2021., 10:00h
Jeden z najúspešnejších elektrotechnikov histórie, majiteľ zhruba 300 patentov a okrem iného aj čestného doktorátu z Massachusettskej univerzity, nedokončil ani základnú školu.
Lajkuj Brainee.sk na

Mikrovlnná rúra delí ľudí do dvoch táborov: jedni na ňu nedajú dopustiť, iní sú zásadne proti jej používaniu. Každopádne sa zaradila medzi míľniky vo využívaní možností kuchyne.

Nečakaný objav

Objav mikrovlnky bol pritom dielom náhody, ku ktorej došlo v roku 1945. Percy Spencer, zamestnanec americkej firmy Raytheon Company, testoval v laboratóriu magnetróny čiže trubice, v ktorých sa vytvára mikrovlnné žiarenie. Test mu slúžil na vylepšeniu radarov, ktoré firma vyrábala, nič iné nemal v úmysle.

Lenže ako pred zariadením stál, zistil, že sa mu vo vrecku rozpustila arašidová tyčinka. Teplom zo šíriacich sa vĺn? Ak áno, nedalo by sa to by využiť na varenie jedla? Hĺbavý Spencer to teda otestoval na kôpke kukuričných guličiek a za hlasného pukania skákal po podlahe laboratória prvý mikrovlnný popcorn na svete.

Druhý deň zas použil vajíčko a keď po niekoľkých sekundách uvarené vystreklo neveriacemu technikovi do tváre, bolo jasné, že ide o niečo zaujímavé. Súhlasili aj Spencerovi nadriadení a na pôde Raytheon Company sa začala rodiť mikrovlnná rúra nazvaná RadarRange. Patent jej bol pridelený ešte v roku 1945, dva roky na to vyšla do sveta.

Japonské zmenšenie

K dnešnej bežnej kuchynskej mikrovlnke mala však tá Spencerova ešte ďaleko. Prvý komerčne použiteľný model sa svojou výškou blížil dvojmetrovej chladničke, vážil takmer 400 kg a cena sa pohybovala od dvoch do troch tisíc dolárov.

Okrem toho, trvalo 20 minút, kým sa rúra rozohriala, ale zemiaky potom zvládla uvariť za 30 sekúnd. Takže o nové zariadenie by záujem aj bol, ale vzhľadom na jeho rozmery a cenu sa hlásili hlavne reštaurácie, zaoceánske lode a železničné jedálenské vozne.

K zmenšeniu na rozmer, ktorý by sa zmestil na pult, došlo v roku 1955, napriek tomu stále zaberala mikrovlnka veľa miesta. K dnešnej miniaturizácii, o ktorú sa značne zaslúžili Japonci, sa konečne lacnejšia mikrovlnka prepracovala až počas 60. a 70. rokov.

Flickr

​Potom už nastúpila na víťaznú cestu do moderných domácností a od 90. rokov aj k nám. Tento objav však nebudí len nadšenie. Proti sebe stoja názory na zdravotnú spoľahlivosť. Kritici hrozia zmenou chemického zloženia alebo štruktúry potravín, ba dokonca vznikom nebezpečných látok.

Zástancovia mikrovlnky (medzi odborníkmi ich je väčšina) oponujú, že neionizujúce elektromagnetické žiarenie je príliš slabé, aby niečo také mohlo spôsobiť. Myšlienku, že má dokonca čosi spoločné s rádioaktivitou, odmietajú úplne. Ak v niečom experti vidia ohrozenie, potom v nesprávnom zaobchádzaní s rúrou.

Geniálny samouk

Vynález princípu mikrovlnnej rúry nie je to jediné, čo je na príbehu farmárskeho syna Percyho Spencera pozoruhodné. Jeden z najúspešnejších elektrotechnikov histórie, majiteľ či skôr spolumajiteľ zhruba 300 patentov a okrem iného aj čestného doktorátu z Massachusettskej univerzity, nedokončil ani základnú školu.

Ktosi z jeho kolegov to neskôr nazval výhodou: "Vzdelaný vedec vie, čo sa nedá urobiť. Percy nevie, čo sa nedá urobiť." Riešil a vyriešil veci, ktoré ostatným unikali. Aj rozpustená maškrta vo vrecku bola pre neho stimulom.

Od šestnástich rokov sa hrnul do všetkého, čo súviselo s elektrinou, bez toho, aby o nej v počiatkoch niečo vedel. Metódou pokus-omyl aj štúdiom po nociach sa naučil kadečo.

Nakoniec ako tridsaťjedenročný nastúpil do spoločnosti Raytheon, pôvodne sústredenej na domáce elektrické spotrebiče. Povestne zvedavý Spencer so svojou metódou "skúsime to a uvidíme" chrlil nápady jeden za druhým.

Veľmi sa osvedčil aj začiatkom 40. rokov, kedy sa USA chystali vstúpiť do vojny a Raytheon Company zamierila do sféry prístrojov pre obranu. Spencer sa vtedy sústredil na magnetron, produkujúci žiarenie použiteľné v radare, a nielen že zvýšil jeho výkonnosť, ale aj možnosť početnejšej výroby.

Výsledky jeho diela, montovaného do amerických bombardérov, sa ukázali ako schopné odhaliť periskopy nemeckých ponoriek. Dostal za to Cenu námorníctva za výnimočné služby, najvyššiu poctu udeľovanú civilistom. A to nepočítame pochvaly, ktorých sa mu denne dostáva z miliónov kuchýň po celom svete.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:47