Ktoré predpovede Billa Gatesa sa naplnili?Profimedia
StoryEditor

Ako si Bill Gates pred takmer 30 rokmi predstavoval dnešný svet? Takmer všetky jeho predpovede sa naplnili, s jednou sa však prerátal

rev15.06.2024., 11:00h

Realitu dnešných dní predpovedal zakladateľ Microsoftu až mrazivo presne. Už v roku 1995 opísal technológiu, bez ktorej si nevieme predstaviť život. Vtedy však bola niečím nepredstaviteľným.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako zakladateľ Microsoftu sa stal Bill Gates priekopníkom vo svete technológií. V čase, keď bol internet ešte len v plienkach vyslovil niekoľko predikcií ohľadom vývoja technológií. Realitu dnešných dní sa mu podarilo predpovedať až mrazivo presne.

V novoobjavenom videu z roku 1995 známy filantrop presne popísal ako bude fungovať zariadenie, ktoré v súčasnosti používajú všetci - smartfón. Nie je to pritom Gatesova jediná predikcia, ktorá sa naplnila, píše portál Uniland Tech.

image

Smartfón má už takmer každý. Zistite, či dokážete len na základe obrázku určiť, o aký mobil ide

Vreckový počítač

Na konferencii s názvom "The Road Ahead", v preklade cesta vpred v roku 1995 predpovedal vznik takzvaného "wallet PC". Vyhlásil, že do vreckového počítača si jedného dňa budeme ukladať všetko potrebné, od lístkov do kina až po preukazy totožnosti.

To, čo Gates pred takmer 30 rokmi opísal sú dnešné smartfóny. Spôsob ich fungovania opísal až neuveriteľne presne a predpokladal, že tieto zariadenia budú schopné „skutočne nahradiť všetko, čo nosíte so sebou“. „Takže dostávať správy, vidieť najnovšie správy, vidieť rôzne miesta, sledovať svoj rozvrh, uchovávať tam stovky obrázkov svojich detí - to všetko bude s týmto druhom technológie jednoducho možné,“ povedal v roku 1995.

Predpovedal tiež, že vreckový počítač bude zabezpečený biometrickým systémom. Dnes je odomykanie smartfónu pomocou face ID alebo odtlačku prsta realitou. Gates až neuveriteľne presne opísal široké množstvo možností využitia novej technológie. Predpokladal, že nahradí papierové peniaze, že sa bude dať použiť na vstup na koncert či do lietadla, a že nahradí tradičné mapy.

„Prijímače GPS... budú zabudované do mnohých vreckových počítačov. Toto zariadenie vás pripojí k informačnej diaľnici, kým budete cestovať po skutočnej diaľnici a povie vám, kde sa nachádzate. Jeho vstavaný reproduktor vám bude môcť diktovať smer, aby ste vedeli, že sa blíži výjazd z diaľnice alebo že na ďalšej križovatke sú časté nehody. Bude monitorovať digitálne dopravné hlásenia a upozorní vás, že by ste mali radšej odísť na letisko skôr alebo navrhnite alternatívnu trasu,“ opísal vtedy neznámu technológiu.

image

Apple na konferencii ohromil novinkami: Siri vylepší ChatGPT. Elon Musk nešetrí kritikou

Streamovacie služby a virtuálni asistenti

Nešlo pritom o jeho jedinú predikciu dnešného sveta. Už v roku 1994 vyslovil teóriu, že jedného dňa bude existovať technológia podobná službám ako Netflix, ktorá ľuďom umožní sledovať televízne programy na požiadanie. „Žiadne vysielacie médium, ktoré máme teraz, nie je porovnateľné s komunikačným médiom, ktoré budeme mať, keď sa internet vyvinie do bodu, v ktorom bude mať širokopásmovú kapacitu potrebnú na prenos vysokokvalitného videa,“ povedal Gates.

Celkom verne opísal aj technológiu, ktorá nám denne uľahčuje život. Gates predpovedal, že budeme mať asistentov ako Siri od Apple alebo Alexa od Amazonu, ktorí nám pomôžu organizovať naše životy. „Inteligentným spôsobom spoja a zosynchronizujú všetky vaše zariadenia, či sú doma alebo v kancelárii, a umožnia im výmenu údajov,“ vyhlásil pred rokmi. 

image

Najbohatší človek, aký kedy žil, mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Fuggera poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás

Jedna predpoveď sa zatiaľ nenaplnila

V dnešnej dobe si už ani nevieme predstaviť, že by sme museli ísť osobne do banky, keď potrebujeme uhradiť účet. V roku 1999, keď vyslovil Gates jednu z ďalších svojich predikcií to však bola realita. Už vtedy dokázal opísať ako nám internet uľahčí život. „Ľudia budú platiť svoje účty, starať sa o svoje financie a komunikovať so svojimi lekármi cez internet,“ ​predpovedal.

Hoci sa mnohé z toho, čo pred desiatkami rokov zakladateľ Microsoftu predpovedal naplnilo presne do bodky, niektoré predikcie mu nevyšli. Gates predpokladal, že v internetovom prostredí vznikne sieť "kioskov", v ktorých ľudia nakúpia čo potrebujú. Online nakupovanie síce je realitou dnešných dní, no podľa Gatesa malo úplne nahradiť kamenné prevádzky. 

Hoci je online nakupovanie čoraz populárnejšie, tradičný spôsob nakupovania stále nenahradilo. Ale kto vie, čo sa stane v priebehu ďalších rokov. Možno táto predikcia na svoje naplnenie ešte len čaká.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. júl 2024 17:13