Takto vyzerali emotikony pred takmer 40 rokmi.X/Emojipedia/
StoryEditor

Vývojár hier objavil sadu emoji z roku 1988. Má isť o úplne prvú vydanú sériu smajlíkov

Michal Čiernik20.05.2024., 10:30h

Matt Sephton, vývojár hier a bloger, sa ponoril do histórie emoji a objavil súbor smajlíkov z roku 1988.

Lajkuj Brainee.sk na

Od klasických smejúcich sa smajlíkov cez rôzne emoji obrázky znázorňujúce naozaj širokú škálu tém. Dnes pomocou emoji dokážeš komunikovať takmer úplne bez slov.

A hoci sú zvyčajne považované za celkom modernú funkciu, nový objav ukazuje, že to tak nie je. 

image

Celý čas si si myslel, že smajlíkov používaš správne. Tento kvíz ťa vyvedie z omylu

102 emotikonov objavil v japonskom elektronickom organizérovi Sharp PA-8500 a zahŕňali všetko od zvierat až po symboly. 

Aby Sephton odhalil históriu emotikonov, otestoval niekoľko retro japonských zariadení obsahujúcich softvér, umožňujúci vytvárať emotikony. „Tieto druhy zariadení sú pred internetové, takže o nich nie je veľa informácií online a nedajú sa napodobniť, takže jediný spôsob, ako zistiť, čo robia, je získať skúsenosti z prvej ruky prečítaním manuálu alebo ešte lepšie, získať samotné zariadenie,“ vysvetlil vo svojom blogu.

Japonské elektronické organizéry

Pôvodne očakával, že prvé emotikony budú tie, ktoré boli vytvorené v SoftBank v roku 1997. 

Bol však ohromený, keď objavil postavy na Sharp PI-4000, ktorý bol vydaný o tri roky skôr v roku 1994. Ďalším na rade bolo zariadenie NEC PI-ET1, ktoré bolo vydané v roku 1990 a Sephton ho opísal ako tú „najlepší vec, aká bola v tom čase na trhu.“ Znaková sada zariadenia obsahovala emotikony, ktoré je možné zadávať do textu, ako aj „funkciu montáže“, ktorá umožnila vytvárať tváre pre tvoje kontakty. 

V honbe za smajlíkmy sa však nezastavil a otestoval aj staršie zariadenia. Skutočný jackpot vyhral pri organizérovi Sharp PA-8500, vydanom v roku 1988, ktorý obsahoval podobné emotikony ako PI-4000. „Ak uvažujeme o rade zariadení PA, PA-8500 bol vydaný v roku 1988 a jeho predchodca PA-7000 (bez emotikonov) bol vydaný v roku 1987,“ napísal Septhon.  

Podľa tohto zistenia Sephton navrhuje, aby sa ako dátum začiatku emotikonov použil rok 1988, uznáva, že nie každý s tým bude nevyhnutne súhlasiť. „História emoji nie je taká jasná, ako si možno myslíme,“ uzavrel. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 20:20