Apple zrušil projekt výroby elektrického auta.Wallstreetbets/X
StoryEditor

Elektrického auta od Apple sa nedočkáš. Spoločnosť ruší projekt po tom, čo doň investovala niekoľko miliárd dolárov

Nikola Michalkova01.03.2024., 09:00h

Apple navnadil ľudí na svoje elektrické auto, no napokon z toho nič nebude. Projekt za miliardy zrušil.

Lajkuj Brainee.sk na

Desať rokov. Doba, počas ktorej sa pripravoval projekt s názvom Titan - elektrické auto od Apple. Pracovalo na ňom celkovo dvetisíc zamestnancov. Projekt nedokončia, spoločnosť Apple ho totiž zrušila. Zamestnanci sa tak rozdelia do iných oddelení, vrátane toho, ktoré sa zameriava na vývoj umelej inteligencie. A tých, ktorí nedostanú svoje miesto v inom oddelení, spoločnosť prepustí, píše sa na portáli Unilad.

Plány za miliardy

Spoločnosť sa počas desiatich rokov snažila prísť s novou formou batérie, ktorej výroba by bola lacnejšia ako v prípade tých, ktoré sa vyrábajú dnes. Okrem toho sa snažila vyvinúť softvér, vďaka ktorému by auto dokázalo riadiť samé. Avšak ničoho z toho sa nedočkáme, keďže spoločnosť Apple tento veľký projekt napokon zrušila.

image

Apple aktívne pracuje na skladacom iPhone aj iPad. Existujú najmenej dva prototypy, kedy by sa mohli dostať do predaja?

Dan Morgan pracuje ako manažér v spoločnosti Synovus Trust, ktorá je akcionárom Apple. Vyhlásil, že „zrušenie tohto projektu spoločnosťou Apple je pre nás úľavou. Keď ste sa pozreli na budúce iniciatívy spoločnosti Apple, projekt automobilu bol pre ňu vždy najviac vzdialený. Toto jednoducho nie je ich parketa.“

Projekt si vyslúžil najmä nedôveru a skepticizmus. Technologický analytik Richard Windsor ešte minulý rok vyhlásil, že „pre Apple nemá zmysel predávať auto.“

„Apple dosahuje 40 až 50 percentnú hrubú maržu na produktoch, ktoré predáva, a tú nebude dosahovať na sedadlách a volantoch,“ dodal.

Do projektu bolo vložených údajne niekoľko miliárd dolárov. Projekt napokon zrušili aj preto, lebo si zjavne uvedomili, že ním asi nedobehnú Elona Muska a jeho Teslu. Na správu o zrušení Apple Car reagoval aj samotný Musk, ktorý na svojom profile na sociálnej sieti X pridal emoji pozdravu a cigarety. Okrem toho, na internete sa špekulovalo, ako by auto vyzeralo. Ale ako sa zdá, pravdepodobne sa to už nedozvieme.

Apple tak zostane pri výrobe mobilov a počítačov. Okrem toho, nedávno uviedla na trh súpravu Apple Vision Pro, ktorá používateľom vytvorí virtuálnu realitu. A určite ťa zastihli správy o tom, ako sa v Amerike ľudia prechádzajú s touto novinkou po uliciach či sedia v reštauráciách.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 05:37