Vieš čo máš robiť, keď ti spadne iPhone do vody?Apple/
StoryEditor

Vieš čo máš robiť, keď ti spadne iPhone do vody? Apple vydal jasný návod, na ryžu rýchlo zabudni

Adam NovákiDnes.cz19.02.2024., 11:00h

Apple vydal aktualizáciu o tom, čo robiť s iPhonmi, keď sa dostanú do kontaktu s vodou. Zakazuje obľúbený a často odporúčaný spôsob, ktorým je vloženie vlhkého telefónu do ryže.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetky iPhony od modelov Xs a Xr a novších upozornia, keď sa do konektora dostane vlhkosť. Aktuálne modely značky síce spĺňajú normu IP68, takže by sa nemalo nič stať ani pri ponorení do vody. Ale keď sa vlhkosť dostane na konektor, tak vyskočí na displeji upozornenie, že je na konektore vlhkosť a že je potrebné z telefónu odpojiť prípadné zariadenia a nemožno ho nabíjať.

Pokiaľ sa budeš snažiť telefón nabíjať, vyskočí ďalšia hláška, že je nabíjanie znemožnené, máte odpojiť konektor a počítať s tým, že vysúšanie môže trvať niekoľko hodín. Avšak v prípade núdze je možné podľa Applu upozornenie zrušiť a dať telefón nabiť. Bezproblémovým spôsobom je však bezdrôtové nabíjanie, ktoré výrobca odporúča. Avšak až po vysušení zadnej časti prístroja.

image

Ako by to vyzeralo, keby si si namiesto nového iPhonu zakaždým kupoval akcie Applu? Výsledný zisk ťa posadí na zadok

Apple upozorňuje, že vlhkosť v konektore môže spôsobiť koróziu pinov v konektore alebo na kábli, čo môže viesť k znefunkčneniu celého mobilu alebo jeho časti.

Ako upozornil nemecký server TechBook , tak Apple začiatkom tohto roka informácie, ako postupovať pri vniknutí vlhkosti do telefónu , upravil a pridal odporúčania a zákazy, ako telefón vysušiť. Porušenie týchto pravidiel by mohlo viesť k strate záruky.

Zakázané metódy

Nie príliš prekvapivý je zákaz vysúšania prístroja pomocou externého zdroja tepla, čo môže byť napríklad sušič vlasov. Zakázané je aj sušenie stlačeným vzduchom. Apple zakazuje aj čistenie konektora vatovými tyčinkami alebo papierovým obrúskom.

Pre mnohých však môže byť prekvapivý zákaz vkladania telefónu do vrecka s ryžou. Čo je všeobecne odporúčaný spôsob vysúšania telefónu, do ktorého sa mohla dostať vlhkosť. Apple varuje, že drobné čiastočky ryže by mohli spôsobiť poškodenie prístroja.

Správny postup podľa Applu:

  • Drž iPhone konektorom dole a klep ním ľahko o ruku, aby si odstránil prebytočnú tekutinu. Nechaj iPhone na suchom mieste, kde prúdi vzduch.
  • Než budeš iPhone nabíjať pomocou Lightning alebo USB-C konektora, alebo kým k nemu pripojíš nejaké doplnky, počkaj aspoň 30 minút.
  • Ak sa upozornenie zobrazí znova, je v konektore alebo pod piny kábla stále nejaká kvapalina. Nechaj iPhone aspoň jeden deň na suchom mieste, kde prúdi vzduch. Počas tejto doby ho môžeš skúsiť znova nabiť alebo pripojiť k doplnku. Úplné vysušenie môže trvať až 24 hodín.
  • Ak telefón vyschol, ale stále sa nenabíja, odpoj kábel od adaptéra, odpoj adaptér zo zásuvky a potom ich znova pripoj.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:02