Spoločnosť Meta vytvorila chatbotaYoursisbillie, Brainee X Canva/Instagram, Canva
StoryEditor

Kendall Jenner predala svoju tvár Zuckerbergovi. Modelka mala zarobiť milióny, ty sa s jej podobizňou môžeš pozhovárať

Nikola Michalkova13.10.2023., 11:30h

Modelka ako chatbot? Nie je to sci-fi. Spoločnosť Meta vytvorila chatbota s podobou Kendall Jenner, ktorá získala nemalú sumu peňazí. Zapojili sa aj ďalší.

Lajkuj Brainee.sk na

Technológie sa posúvajú dopredu a vždy vyjde na povrch niečo, čo dokáže mnohých šokovať. Niekto sa pýta, načo je to dobré, druhá strana sa teší, aké veľké pokroky sa robia. Momentálne sa totiž mnohí môžu porozprávať so slávnou modelkou Kendall Jenner. Aj keď to nie je v skutočnosti ona. 

V technologickom svete sa objavil nový chatbot s umelou inteligenciou. Nazýva sa Billie a používa tvár hviezdy, ktorú si mohol vidieť v reality show „Keeping Up With The Kardashians“. Konkrétne ide o známu modelku Kendall Jenner, ktorej tvár teraz ľuďom dáva rady, uvádza sa na portáli Unilad.

Profil na Instagrame

Založila ho spoločnosť Meta v rámci svojich nových skúseností s umelou inteligenciou. Celkovo ho sleduje 117 tisíc sledovateľov. V najnovšom videu, ktoré sa na profile nachádza, môžeme vidieť známu modelku a nič by nenaznačovalo, že ide len o chatbota. Pokiaľ by to v profile nebolo uvedené, množstvo ľudí by dokázalo uveriť, že je to skutočne ona. 

image

Chatbot Billie s tvárou Kendall Jenner

Yoursisbillie/Instagram

Vo videu svojich sledujúcich vyzýva, aby jej napísali správu, ak potrebujú poradiť. „Ahojte, volám sa Billie. Chcem sa vám len predstaviť. Som tu, ak sa chcete porozprávať. Napíšte mi správu, ak chcete poradiť. Som pripravená na rozhovor,“ hovorí vo videu. 

Ľudia sú zhrození

Množstvo ľudí pri sledovaní má veľký problém uveriť, že ide len o chatbota a nie o samotnú Kendall. Už sme síce zvyknutí, že takéto technológie sú už na veľmi realistickej úrovni, no stále dokážu prekvapiť. A nielen to. Ľudia totiž nevyzerajú, že by boli z toho úplne nadšení. Skôr sú zhrození a vydesení. „Toto je úprimne desivé,“ napísal v komentároch používateľ. 

„Toto je strašidelné. Dúfam, že je to naozaj Kendall, ktorá len hovorí, že je Billie a nie je to umelou inteligenciou vygenerované video,“ napísal ďalší. 

Súhlasila s tým modelka?

Reakcie sa netýkali len toho, že video je desivé a vyzerá až prehnane realisticky. Niektorých zaujímalo, či s tým súhlasila aj samotná Kendall. Predsa len, Billie má jej tvár. Existujú ale predpoklady, že jej spoločnosť zaplatila veľké peniaze, aby bola súčasťou tohto projektu. Okrem toho sa do projektu prihlásili aj iné celebrity, ako napríklad Tom Brady, Paris Hilton a slávna Tiktokerka Charli D’Amelio.

Objavila sa aj správa, podľa ktorej mala jedna z celebrít dostať od spoločnosti Meta neuveriteľných päť miliónov dolárov za to, že použijú jej tvár. Stále sa ale nezistilo, o ktorú celebritu ide. Iné správy ale tvrdia, že ďalšie „veľké mená“ dostali viac ako jeden milión dolárov, čo sú stále pekné peniaze. 

Vyjadrenia Zuckeberga

Minulý mesiac zakladateľ Mety Mark Zuckeberg diskutoval o tom, že ľudia vyhľadávajú možnosti, ako komunikovať so slávnymi ľuďmi. Pripomenul však, že vzhľadom na nedostatok času celebrít to s ich skutočnou verziou nie je možné. A tak sa rozhodol, že ľuďom tento sen splní pomocou vytvorenia chatbota s ich tvárou. 

image

Nová dávka falošnej reality? Umelá inteligencia vygenerovala influencerov, ľudia ich followujú a veria, že sú skutoční

Samozrejme, Zuckeberg hovorí, že umelá inteligencia musí odrážať osobnosť celebrity a zároveň trval na tom, aby boti „nehovorili o veciach, do ktorých sa tvorca nechce púšťať alebo nehovorili také veci, ktoré budú pre tvorcu a jeho podporné zmluvy problematické.“ 

Síce Zuckeberg povedal, že tváre budú vyzerať tak, aby bolo zjavné, že ide o umelú inteligenciu, pri Kendall Jenner sa to asi príliš nepodarilo. Podoba chatbota na reálnu Kendall je naozaj obdivuhodná a desivá zároveň.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 06:12