Zdravotnícke zariadenia v Spojenom kráľovstve dostanú posilu v podobe robotov.Youtube/euronews/
StoryEditor

V nemocniciach chýbajú zdravoťáci, vláda nasadí roboty. Chcú pomôcť prepracovaným zamestnancom

mor03.02.2023., 12:00h

V anglických nemocniciach nie je obsadených minimálne 10 percent miest v sektore zdravotnej starostlivosti. Národná zdravotná služba sa už zaoberá nasadením pomocných robotov v nemocniciach, aby pomohli zmierniť záťaž pre personál.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Joea Harrisona, výkonného riaditeľa Univerzitnej nemocnice Miltona Keyneseho, farmaceutickí technici v nemocnici urobia denne takmer tisíc krokov v rámci údržby a obsluhy. Nemocnica preto teraz testuje pomocného robota na delegovanie úloh, ako je napríklad dodávka liekov.

Britská firma, ktorá stojí za pomocným robotom, Academy of Robotics, tvrdí, že jej technológia s vlastným pohonom bola navrhnutá špeciálne pre nemocničné použitie. Pomocou technológie LiDAR a sonaru je robot „Milton“ (podobá sa na tučniaka)  navrhnutý na dodávanie liekov špecifickými cestami tak, aby pomáhal personálu.

The Academy of Robotics sa vyjadrila, že roboty pôjdu do prevádzky už tento rok.Spätná väzba zo štúdie sa použije na rozhodnutie, či sa do roku 2023 rozšíri v rámci celonárodného zdravotníckeho systému a zavedie sa aj do iných nemocníc.

Šetrí čas aj náklady

William Sachiti, generálny riaditeľ akadémie, hovorí, že podobné roboty ako „Milton“ budú môcť pomôcť ušetriť čas a náklady pre personál pracujúci v nemocnici. „Jeden z najväčších problémov, ktorý chceme riešiť, je, že ak ste už aj boli ako pacient prepustený, tak len čakáte na svoje lieky. Pre personál je to otázkou 15 minútovej obchôdzky často len na to, aby šli po liek a priniesli ho späť, niekedy aj 30 pacientom súčasne,“ povedal Sachiti pre Euronews. Vďaka robotom by personál ušetril čas a mohol sa viacej venovať pacientom. 

image

Vyskúšali sme si Xiaomi CyberDog. Technologická hračka priťahuje pozornosť, má pred sebou veľkú budúcnosť

Znížený počet zamestnancov v zariadeniach zdravotnej starostlivosti je celosvetovým problémom a aj nemocnice v iných častiach sveta tiež zvažujú najímanie robotických asistentov. V jednej nemocnici v Chicagu takúto prácu vykonávajú od leta minulého roka dva roboty. Tie sú vybavené digitálnou obrazovkou na hrudi a identifikačným odznakom na otváranie dverí implantovaným do ich robotickej paže, dostali názov „Moxi“.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:45