Slovenská národná galéria prešla veľkou rekonštrukciou a otvára svoje brány opäť verejnosti. Martin Deko/sng/
StoryEditor

Konečne sme sa dočkali. Nahliadni s nami do nových prestorov Slovenskej národnej galérie

mor10.11.2022., 17:00h

Niektoré časti Slovenskej národnej galérii na Hviezdoslavovom námestí boli dlhé roky verejnosti neprístupné. Plánované otvorenie zrekonštruovaných priestorov je síce až 11. decembra, my však máme fotky a vizualizácie k dispozícii už teraz.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako SNG píše na svojom webe, potrebu rekonštrukcie areálu národnej galérie na Hviezdoslavovom námestí inštitúcia pociťovala už od roku 2001 ako akútnu. V tom roku bola totiž generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová nútená uzatvoriť Premostenie (kovová konštrukcia prechádzajúca otvoreným nádvorím galérie). 

V rokoch 2003 a 2005 prebiehali verejné architektonické súťaže, v ktorých by autori predstavili svoj plán na rekonštrukciu budovy. Pri rozhodovaní však mala hlavné slovo ekonomická kríza, ktorá plány o obnove posunula na vedľajšiu koľaj na dlhých 15 rokov. V až v roku 2015 sa SNG podarilo podpísať zmluvu so zhotoviteľom stavby. Rekonštrukcia mala pôvodne trvať 36 mesiacov, no harmonogram bol niekoľkokrát pozmenený z viacerých dôvodov. Do procesu rekonštrukcie je zahrnutých hneď niekoľko budov a verejných priestorov a rieši aj areál na brehu Dunaja. 

Pod pojmom rekonštrukcia však galéria nevníma len akúsi reparáciu poškodených a chátrajúcich častí komplexu. Vníma ju ako komplexný reštart, píše na svojom webe. Je pre nich jedinečnou možnosťou ukázať sa ako moderná inštitúcia, ktorú návštevníci nemusia vyhľadávať len pre umenie, ktoré vystavuje, ale bude pre nich slúžiť aj ako vzdelávacia platforma a kultivovaný verejný priestor. 

SNG sprístupní Letný pavilón, Travertínovú záhradu, Námestie Karola Vaculíka a aj sústavy mestských pasáží. Galéria navyše verí, že svojou prítomnosťou bude inšpirovať aj okolité podniky ku zmene a priláka do svojho susedstva rôzne ďalšie dizajnárske prevádzky. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:07