Pexels.com/Tim Gouw
StoryEditor

Len odpočívať nestačí. Týchto desať rád ti pomôže vysporiadať sa so stresom

iDnes26.09.2021., 12:00h
Jedným z najpoužívanejších slov v 21. storočí je stres. Pre naše zdravie a psychiku predstavuje strašiaka, ktorý môže spôsobiť kolaps. Ako si s ním poradiť?
Lajkuj Brainee.sk na

Urči si stresory

Základom je zistiť, kde sa stres v tvojom živote berie, teda určiť si stresory, ktoré ti ničia život. Niekedy to však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. V jednom prípade za všetko môže šéf, ktorý vyžaduje extrémne pracovné nasadenie, v druhom prípade môže mať rovnako intenzívny vplyv vtieravá svokra, ktorú síce vidíš raz za pár týždňov, ale svojou prítomnosťou ťa vie vytočiť na dlhý čas. Niekoho zas stresuje hlučné prostredie na pracovisku alebo každodenná cesta autom do práce, ktorú často znepríjemňujú zápchy.

Vyraď to, čo je nepotrebné

Keď svoje stresory pomenuješ, je dobré napísať si ich na papier a posúdiť, s ktorými dokážeš pracovať a ktoré môžeš do istej miery obmedziť. Ak ťa stresuje matka alebo iný príbuzný, rozober si, prečo. Čo môžeš urobiť preto, aby sa situácia zlepšila? Ide o konkrétnu vec, ktorá ti vadí? Je možné s ňou hovoriť o tom, čo ti nerobí dobre alebo zmeniť štýl komunikácie, aby sa situácia zlepšila?

Pokiaľ ide napríklad o šikanu v práci, je dôležité zvážiť, aký vplyv má nadmerný pracovný stres na tvoju psychiku. Ak prehnane ničivý a so šéfom nemá cenu riešiť situáciu, je lepšie sa poobzerať po novej práci, než ťa situácia privedie k vážnejším problémom.

Predvídaj

Ak si perfekcionista a stresuje ťa pocit, že môžeš prísť na stretnutie neskôr, snaž sa na 99 percent na takéto situácie pripraviť. Choď na miesto o dvadsať minút skôr, aby si mal istotu, že sa nebudeš musieť ponáhľať.

Stresuje ťa, že nevyzeráš na stretnutí perfektne, pretože sa po ceste spotíš či zašpiníš? Maj v práci alebo v aute náhradné oblečenie, vlhčené obrúsky, dezodorant, voňavku a púder, aby si mal istotu, že budeš vyzerať dobre. Snaž sa predvídať stresové situácie, a tým maximálne eliminovať stres.

Pomôž si dýchaním

Psychológovia sa zhodujú, že dýchanie je výborným nástrojom, keď sa telo dostane do stresovej situácie. Najprv uvoľni ramená. Sadni si rovno na stoličku a hýb ramenami. Opatrne môžeš zakrúžiť hlavou, a potom sa snaž vydýchnuť všetok vzduch. Potom sa pomaly nadýchni nosom a počítaj do troch. Po nádychu na chvíľu zadrž dych, počítaj do dvoch, pomaly vydychuj ústami, a pritom počítaj do štyroch. Celý proces opakuj až do momentu, kým úzkosť neustúpi.

Napíš si zoznam

Odborníci tvrdia, že v prípade veľkého stresu ľudia prestávajú myslieť konštruktívne, často zmätkujú a rozčuľujú sa pri každej drobnej zmene. Práve preto je dobré spísať si každý večer zoznam úloh, ktoré je naozaj nutné na ďalší deň splniť. Vyhni sa zbytočnostiam, zameraj sa len na veci, ktoré musíš nevyhnutne urobiť. Zoznam si napíš do notesa a počas ďalšieho dňa úlohy odškrtávaj. Budeš sa cítiť lepšie a pokojnejšie, keď uvidíš, že ti úlohy miznú pred očami.

Nauč sa hovoriť nie

Mnohí ľudia, ktorí žijú pod vplyvom dlhodobého stresu, sa zhodujú, že si sami naberajú na seba nadmerné množstvo práce a úloh, pretože nedokážu nikoho odmietnuť a majú pocit, že sa osoba na nich spolieha. A je úplne jedno, či ide o požiadavky šéfa, partnera alebo detí. Týmto spôsobom sa ale tvoj psychický stav bude len zhoršovať. Práve preto je nutné naučiť sa hovoriť láskavé, ale jasné nie. Niekedy si totiž ani neuvedomuješ, že ťa ostatní večnými požiadavkami zahlcujú. Sú zvyknutí, že bez rečí urobíš čokoľvek. Vysvetli im, že sa cítiš preťažene a nemáš na to čas.

Relax je nutný

Ak si to doteraz neurobil, je nutné si okrem pracovných úloh a povinností začať plánovať aj voľný čas, teda „zónu“ relaxácie. Pomáha relaxačná masáž, dobrý je aj štýl shiatsu, kde sa priamo pracuje s energickými zónami a stresom, ájurvédska olejová masáž či aromaterapeutická masáž. Výborné sú tiež jemné pohybové aktivity, ktoré upokojujú psychiku, ako napríklad joga.

Pomáha aj pobyt v prírode. Pomalé prechádzky v lese alebo v parku sú pre psychiku prínosom. Ak si ich naordinuješ, výsledok uvidíš už čoskoro. 

Zdravý životný štýl 

Lekári sa zhodujú, že v boji so stresom pomáha aj ozdravenie životného štýlu. Popri už spomínaných prechádzkach v prírode či masáži je dobré obmedziť alkohol, kávu, energetické nápoje či fajčenie. Mastné mäso, biele pečivo a cukor je dobré vymeniť za zeleninu, ovocie a kvalitné prílohy, akými sú ryža, bulgur, kuskus, celozrnné cestoviny či pečivo. Prínosom sú aj ryby a hydina.

Urob si radosť

Človek, ktorý je dlhodobo v strese, prestáva vidieť to pekné, a to ho privádza do ešte horšej zdravotnej situácie. Práve preto je dôležité zamerať sa počas každého dňa na to pekné. Niektorí psychológovia radia, aby si si určil aspoň 20 minút denne, počas ktorých si urobíš radosť. Môžeš si urobiť dobrý čaj, pustiť obľúbenú hudbu, relaxovať a vypnúť telefón, počítač, nájsť si koníček, niečo, čo ťa už dlhšiu dobu láka. Každodenná radosť je najlepší liek.

Vyhľadaj pomoc 

Je možné, že napriek všetkej snahe si stále v strese, preto sa možno tvoja psychika zhoršuje. Potom nie je na čo čakať, zájdi k psychológovi alebo vyhľadaj dobrého kouča a poraď sa s ním, čo môžeš urobiť. Nie je to žiadna hanba. Skúsený odborník ti poradí a prevedie ťa bojom so stresom. Bude to síce beh na dlhšiu trať, ale rozhodne to stojí za to. Zdravie je predsa na prvom mieste.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:36