Single medzi zadanými priateľmi.Brainee X Canva/
StoryEditor

Si jediný single v partii kamarátov? Vieme, že to nemusí byť vždy ľahké. Poradíme ti, ako sa s tým vysporiadať

Nikola Michalkova15.03.2024., 08:00h

Byť ako jediný bez partnera nie je vždy príjemné. Nemusíš sa tým však trápiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď máš partiu kamarátov a všetci sú zadaní, ľahko sa môžeš medzi nimi cítiť ako piate koleso na voze. Určite to poznáš. Skupina sa rozrastá a spoločný čas tráviš v spoločnosti zadaných kamarátov. Hoci im to praješ, nie vždy sa cítiš komfortne a niekedy príde aj pocit odstrčenia.

Ako na to?

O svoje skúsenosti sa podelila aj 28-ročná Shannon, ktorá už tri roky nemá priateľa, zatiaľ čo jej skupina priateľov dáva prednosť vzťahom. Cíti sa kvôli tomu niekedy odstrčená. „Dvaja moji priatelia majú spoločné stretnutia so svojimi partnermi, ktorých sa nezúčastňujem, pretože nemám partnera. Vždy to spomenú len tak mimochodom, keď sa rozprávame. Je to akýsi vtip. V tejto chvíli úprimne nechcem, aby ma do toho vôbec zahrnuli, pretože ma už vynechali aj zo svojich stretnutí,“ podelila sa.

Preto ak sa v tvoji kamaráti rozhodnú venovať svoj čas partnerom, pričom ťa odstrčia na vedľajšiu koľaj, nezúfaj. Začni pracovať na sebe, ako radí aj Shannon. „Rozhodla som sa stráviť zvyšok tohto roka plnením svojich koníčkov a starostlivosťou o seba, pretože sa mi zdá, že moji priatelia na mňa nemajú čas. Rozhodla som sa, že mnohých z nich takmer odstavím,“ vysvetlila.

Objaví sa aj závisť

Je prirodzené, že niekedy sa pri takýchto situáciách objaví aj závisť. Nie je to úplne v tom, že by si to svojim priateľom neprial, ale nemôžeš sa jednoducho ubrániť myšlienkam, že by si chcel, aby sa to prihodilo aj tebe a nebol si jediný nezadaný. Podobne to cíti aj 28-ročná Tara, ktorá hovorí, že síce miluje slobodu, ale niekedy sa pozastaví nad závistlivými pocitmi. „Nespolieham sa na to, že mi niekto iný prinesie istotu alebo že sa budem cítiť úplná. Keď však teraz vidím, že všetci moji priatelia majú vážne vzťahy, zasnúbili sa alebo sa vzali, klamala by som, keby som povedala, že ma nenapadá, kedy sa to môže stať aj mne,“ hovorí.

image

Žiarliš na ex svojho partnera? Ide o Rebekin syndróm. Odborník varuje: Dať problému takéto pomenovanie môže uškodiť

Avšak pre ňu nie je zlé to, že je single, ale skôr tie otázky a pripomienky, keď je single a pozývajú ju niekam. „Naozaj sa musíš ukázať! Mala by si dať šancu ľuďom, za ktorými by si normálne nešla,“ hovorí. „Je únavné počúvať, ako to na mňa premietajú iní ľudia, a frustrujúce, že predpokladajú, že keď nemám vzťah, musím ho prioritne hľadať. Som šťastná, že sa v živote sústredím na iné veci, a keď príde čas na vzťah, bude to tiež skvelé,“ dodáva.

Tara s tým bojuje najmä tým, že si v priateľstvách stanoví hranice. V praxi to vyzerá tak, že si sama vyberá príležitosti, na ktorých sa cíti dobre.

A čo ľudia, ktorí chcú byť single?

Tí ľudia v partii, ktorí si sami zvolili, že sú single a je im tak dobre, sú často konfrontovaní rôznymi rečami a predsudkami. Niekedy je to únavné. V niektorých prípadoch postačí aj komunikácia, naznačiť priateľom, že sa necítia dobre, keď na nich tlačia, aby si niekoho našli.

Je tiež dôležité, aby sa v partii neobjavila taká ťaživá atmosféra, ktorá nezadanému priateľovi dala dojem, že ho odstrkujú a vynechávajú. V prvom rade ale pokiaľ sa tak cítiš, začni pracovať na sebe, na svojich cieľoch a snoch. Niekedy vzťah príde práve v momente, keď sa sústredíš na seba.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:55