Budú kondómy časom minulosťou? (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Kondómom možno odzvoní. Vyvíjajú antikoncepciu pre chlapov, kedy bude dostupná?

Radka Rosenbergová28.08.2021., 08:44h
Výskumníci z univerzity v Škótsku vyvíjajú antikoncepčné tabletky pre mužov. Tento revolučný projekt financuje Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov.
Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci veria, že takáto inovácia by mohla byť dostupná už o niekoľko rokov. Výskumný tím škótskej University of Dundee dostal od Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov podporu vo výške 1,7 milióna dolárov pre vývoj mužskej antikoncepcie. Ide o vôbec prvú bezpečnú antikoncepčnú tabletku pre chlapov, pričom tento výskum Gatesovci podporili už v minulosti. 

Vedci teraz chcú v nasledujúcich 22 mesiacoch nájsť vhodnú zlúčeninu, ktorá má tvoriť liek. Potom by mal nasledovať jeho vývoj a klinické štúdie, píše denník The Scotsman. „Máme pred sebou ešte dlhú cestu, než bude liek dostupný. V posledných rokoch sme ale v našich znalostiach veľmi pokročili,“ uviedol Chris Barratt, profesor reprodukčnej medicíny na Lekárskej fakulte University of Dundee. „Výskumné oddelenie tejto univerzity je svetovo preslávené vývojom liekov a akademickými výskumami. Aby sme vhodné zlúčeniny objavili čo najskôr, využívame ich poznatky,“ dodal.

Momentálne je dostupná antikoncepcia vo forme tabliet iba pre ženy (ilu) Momentálne je dostupná antikoncepcia vo forme tabliet iba pre ženy (ilu) unsplash.com

Prečo doteraz takáto antikoncepčná tabletka pre mužov neexistovala?

Jedným z dôvodov, prečo je antikoncepčná pilulka pre mužov stále nedostupná, komplikované biologické procesy.Počas jedného tepu muž vyprodukuje tisíc spermií, každý deň je to sto miliónov spermií. A to sa deje nonstop. Toto je veľmi ťažké zastaviť,“ vysvetľuje Barratt.

Posun vo vývoji môže umožniť nová technológia. Vďaka nej sa môžeme na tieto biologické procesy pozerať trochu inak. To samozrejme nezaručuje úspech, ale sme v oveľa lepšej pozícii ako pred niekoľkými rokmi, tvrdí Barratt. Vedci budú týždenne analyzovať tisíce zlúčenín, okrem toho skúmajú tiež potenciálne vedľajšie účinky, ktorých bolo v predchádzajúcich pokusoch vývoja antikoncepcie pomerne dosť. Vývoj mužskej antikoncepcie sa nikam neposunul od objavenia kondómu, uzavrel Barratt.

Výskum podporila aj Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov (ilu) Výskum podporila aj Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:08