PodvodyUnsplash/Mahdi Bafande/Mika Baumeister
StoryEditor

Tieto triky používajú vzťahoví podvodníci na online zoznamkách. Ako ich odhaliť a brániť sa im?

kov22.02.2022., 11:00h
Tinder Swindler nie je jediný. Tieto triky využívajú podvodníci na zoznamkách.
Lajkuj Brainee.sk na

V dokumentárnom filme The Tinder Swindler, ktorý je aktuálnym hitom Netflixu, tri ženy opisujú, ako ich podviedol odsúdený podvodník Simon Leviev (narodený ako Shimon Hayut) potom, čo sa s ním stretli na zoznamovacej appke.

Film poskytuje podrobný a veľmi presný popis toho, ako Leviev použil Tinder na spojenie so svojimi obeťami a nakoniec ich oklamal o stovky tisíc dolárov.

Docentka Queenlandskej univerzity Cassandra Cross, ktorá sa už viac ako desaťročie zaoberá výskumom takýchto podvodov, opísala pre portál ScienceAlert, čo majú podvodníci ohľadom predstierania vzťahov spoločné. Vypočula si už stovky bolestivých a traumatických príbehov od obetí. Aj keď je každý príbeh jedinečný, existujú spoločné faktory z ktorých sa dá poučiť.

Typické taktiky podvodníkov

1. Vytvárajú si atraktívny profil a identitu, z ktorej vyžaruje moc, bohatstvo a postavenie.

2. Svoje obete zahlcujú veľkolepými prejavmi náklonnosti, veľmi rýchlo chcú s nimi začať chodiť a iniciujú diskusiu o možnej spoločnej budúcnosti.

3. Zinscenujú „núdzovú situáciu“, ktorá si naliehavo vyžaduje finančnú pomoc – môže to byť obchodná udalosť, zdravotný problém alebo nečakaný vážny problém, ako napríklad tvrdenie, že ich zatkli v zahraničí.

4. Postupne stupňujú tieto finančné požiadavky, zvyčajne požiadaním obetí, aby previedli peniaze, zaregistrovali kreditné karty alebo si vzali pôžičku v banke.

5. Vyhrážajú sa obeti, zneužívajú ju alebo sa inak snažia prinútiť ju k činu, ak odmietne.

Podvodník Muž Unsplash/Emre Aliriz

Mne by sa to nestalo 

Pri pozeraní z bezpečia gauča v obývačke je ľahké tvrdiť, že mne by sa to nikdy nestalo. Nesmieme však podceňovať schopnosť skúseného páchateľa identifikovať slabinu alebo zraniteľnosť a nemilosrdne ju využiť.

Prieskumy medzi obeťami, ale aj ľuďmi, ktorí podvodníkom nenaleteli, odhalili niekoľko čŕt spojených s tým, že sa ľudia stali obeťou takýchto podvodov. Kľúčové je, že ľudia s vyššou úrovňou romantizovaných presvedčení alebo ľudia, ktorí veria v myšlienku „pravej lásky“, sa s väčšou pravdepodobnosťou stanú obeťami.

„Niekoľko obetí, s ktorými som hovorila, dokázalo identifikovať konkrétny dôvod, ktorý podnietil ich počiatočné rozhodnutie spojiť sa s páchateľom,“ vysvetľuje Cassandra Cross.

„Mohla to byť strata predchádzajúceho vzťahu alebo zmena životných okolností (napríklad odchod do dôchodku alebo odchod detí z domu).“

Simon Leviev Netflix

​Úroveň zraniteľnosti pritom nie je statická a môže sa meniť. Páchatelia rozposielajú stovky správ v nádeji, že sa im podarí osloviť aspoň jednu obeť. Výskum docentky taktiež odhalil, že obete sú často bombardované správami a to prirodzene bráni v komunikácii s rodinou a priateľmi.

Monopolizujú si ich pozornosť, alebo ich verbálne zneužívajú, aby sa cítili bezcenní. Všetky tieto taktiky zhoršujú schopnosť obete jasne premýšľať o svojej situácii alebo vyhľadať pomoc.

Žiadna obeť sa ráno nezobudí s myšlienkou, že dnes rozdá všetky svoje peniaze. Namiesto toho je to výsledok starostlivého procesu manipulácie. Páchatelia, ktorí si získali dôveru svojej obete, často vytvárajú realisticky vyzerajúce zmluvy, bankové výpisy alebo úradné listy, aby odôvodnili svoje žiadosti o peniaze.

Zvyčajne budú tieto požiadavky zobrazovať ako naliehavé a tajné, ako v prípade Levievovej „bezpečnostnej núdze“, v ktorej tvrdil, že sa pokúšal vyjednávať obchodné dohody, kým sa skrýval. Táto taktika znižuje schopnosť obete racionálne reagovať alebo vyhľadať radu zvonku.

Obete milostných podvodov trpia širokou škálou negatívnych dopadov vrátane hanby a sociálnej stigmy. Často sú obviňované a aj zodpovedné za svoje finančné straty a tento stereotyp znižuje pravdepodobnosť, že takéto zločiny nahlásia.

Ako nenaletieť podvodníkom

Súčasné rady na predchádzanie podvodom sa zameriavajú na to, aby sa vzťah preniesol do skutočného sveta hneď, ako sa budete cítiť pripravení, a odborníci odporúčajú, aby ste nikdy nedávali peniaze niekomu, koho ste osobne nestretli.

Pravdou však je, že dostatočne odhodlaný podvodník môže rozšíriť svoje online klamstvá aj do offline sveta.

V konečnom dôsledku je to však takmer vždy o peniazoch. Zvážte teda motívy každej žiadosti o finančnú pomoc a nikdy neposielajte peniaze, ktoré si nemôžete dovoliť stratiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 06:31