Unsplash.com/Priscilla Du Preez
StoryEditor

Tajomstvo dlhšieho života odhalené! Neuveríš, čo pomôže k dlhovekosti

šev11.02.2022., 07:30h
Slobodní, rozvedení alebo ovdovení ľudia žijú kratšie. Štúdia odhalila, že dlhovekosť ti zaručí svadba.
Lajkuj Brainee.sk na

Správa britského Národného štatistického úradu zistila, že ženatí muži a ženy menej často zomrú skôr. Experti povedali pre MailOnline, že je to pravdepodobne preto, že zosobášení ľudia majú niekoho, kto sa stará o ich zdravie. Ale tí, ktorí neboli vo vzťahu, častejšie čelili osamelosti a zapájali sa do rizikového správania.

Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil vo Veľkej Británii, je manželstvo naozaj kľúčom k dlhovekosti. Ide o prvú štúdiu takéhoto druhu. Britský Národný štatistický úraz zistil, že miera úmrtnosti medzi slobodnými mužmi a ženami je dvakrát vyššia v porovnaní s ich zosobášenými rovesníkmi.

Vedúca štúdie Sarah Caul povedala: „Prvýkrát sme analyzovali demografické trendy v miere úmrtnosti podľa rodinného stavu. Štúdium týchto údajov za desaťročie sme zistili, že muži a ženy, ktorí sú zosobášení alebo v civilnom partnerstve, majú trvalo nižšiu úmrtnosť ako ich slobodní, rozvedení alebo ovdovení rovesníci.“

Pixabay (ilustračná)

​Analytici sledovali 5 miliónov úmrtí v rokmi 2010 až 2019 medzi dospelými vo veku nad 20 rokov v Anglicku a Walese. Zdá sa, že najväčšie riziko predčasného úmrtia je u mužov rozvedených, po nich nasledovali slobodní, tak vdovci a úplne nakoniec tí v partnerskom zväzku.

Ženy, ktoré tradične žijú dlhšie než muži, to mali trošku inak. Najvyšší počet predčasných úmrtí bol u slobodných žien. Až po nich nasledovali vdovy a rozvedené. Vydaté ženy mali opäť najnižšiu mieru, a to iba 699 prípadov na 100-tisíc vydatých žien.

Údaje tohto výskumu, tak potvrdili zistenia niekoľkých predošlých štúdií. V nich zistili, že zosobášení ľudia žijú dlhšie, šťastnejšie a zdravšie. Odborníci sa domnievajú, že je to preto, že si dávame na svoju polovičku pozor a vyzývame ju k pravidelným návštevám lekára.

​Zároveň byť šťastný má tiež svoje zdravotné výhody, napríklad nám to pomáha znižovať stres. Rodinný život nás súčasne odrádza od riskovania a zapletenia sa do nebezpečných situácií. Na druhej strane byť slobodný, rozvedený alebo ovdovený sa spája s vyššou mierou osamelosti a depresie.

Z úmrtí uvedených v správe bolo viac ako dva milióny ovdovených, 1,9 milióna v manželskom zväzku, približne 530-tisíc slobodných a 515-tisíc rozvedených.

Profesorka Kodanskej univerzity Rikke Lund, ktorá je odborníčkou na verejné zdravie, označila zistenia za veľmi konzistentné s predchádzajúcimi výskumami. Pre MailOnline povedala: „Bolo niekoľko vysvetlení na tento jav, vrátane zdravšieho životného štýlu zosobášených, či rýchlejšieho kontaktu so zdravotníkmi v prípade potreby.“

Americkí experti z Harvard Medical Scool varovali, že slobodní, rozvedení a ovdovení muži nestravujú sa dobre, menej cvičia a častejšie fajčia. Navyše aj nadmerne pijú a častejšie sa dostávajú do rizikových situácií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:29