StoryEditor

Ako dosiahnuť dlhovekosť. Toto robia ľudia, ktorí sa dožívajú stovky rokov

Môže sa zdať, že na dosiahnutie sto rokov veku musí človek vyhrať genetickú lotériu. Avšak gény ovplyvňujú dĺžku dožitia z iba dvadsiatich percent. Je teda zrejmé, že z podstatnej časti je na nás, ako dlho a predovšetkým v akom zdravotnom stave tu budeme. Inšpirujte sa u tých, ktorí vedia, ako na to. U centenariánov.

Na našej planéte sa nachádza päť oblastí, definovaných bádateľom Danom Buettnerom pod záštitou National Geographic, s najvyšším percentom centenariánov, teda osôb, ktoré dosiahli sto rokov veku. Nejde však len o dovŕšenie úctyhodného veku, ľudia v týchto takzvaných modrých zónach sú navyše veľmi aktívni po celý život.

Modré zóny odhalili u všetkých centenariánov deväť spoločných, vedecky podložených menovateľov, o ktorých sa veria, že spomaľujú proces starnutia. Tieto kroky môžete vyskúšať aj vy. Nájdete ich v tejto galérii:

Okinawa

Tento japonský ostrov, domov najdlhšie žijúcich žien na svete, ponúka mnoho tajomstiev dlhovekosti. Jedným z nich môže byť okinawská tradícia podporných skupín moai, poskytujúcich bezpečné spoločenské siete miestnym obyvateľom.

Tieto sociálne spolky svojim členom venujú finančnú a emocionálnu podporu v dobách krízy a dodávajú im istotu, že na nič nie sú sami. Zapájajú sa do nich deti už vo veku piatich rokov.

Schádzajú sa potom po celý život každý deň, popíjajú saké a klebetia. Pokiaľ sa jeden z členov neobjaví na stretnutí, ostatní sa vypravia svojho priateľa hľadať, aby sa uistili, že je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Koľkých rokov sa môžeme dožiť? Čo hovoria odborníci a štúdie o predlžovaní života 02 - Modified: 2023-09-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Miesto, kde ľudia žijú neporovnateľne dlhšie. V Japonsku je vyše 92-tisíc ľudí, ktorí majú sto a viac rokov, väčšina sú ženy 03 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Recepty na dlhovekosť. Ako prekabátiť čas a zostať mladý 04 - Modified: 2023-08-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Chcete sa dožiť vysokého veku? Vďaka týmto radám je to viac než reálne 05 - Modified: 2023-06-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Dožívajú sa viac ako sto rokov. Pozri sa, ktoré zvieratá prežili prvú aj druhú svetovú, či žili v dobe kráľa Juraja VI.
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 02:14