Troška troska
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Teplých raperov treba ľúbiť... Alebo aspoň rešpektovať

Troška troska20.09.2021., 10:00h
Kto je väčší frajer? Majk Spirit alebo Lil Nas X?
Lajkuj Brainee.sk na

Igor Matovič nie je jediný, kto by potreboval zapnúť filter s postmi na sociálnych sieťach. Majka Spirita zaujal Lil Nas X so svojím outfitom na VMAs. Majk chytil do ruky telefón a na Instagrame sa opustil ohľadom vzhľadu súčasných raperov. Z jeho príspevku bolo cítiť dávku sentimentu za Tupacom, ktorého odchod všetko zmenil. Tiež to mohla byť reflexia, kam sa rap posunul. Ale Majkova nostalgia za časmi, keď v rape muži boli mužmi, mali nádych homofóbie a toxickej maskulinity. Aj keď Majk neskôr vysvetlil, že nemá nič proti Lil Nasovi a jeho oblečeniu, jeho komentár stále nasvedčoval, že má problém, ak je úspešný raper gej.

Instagram/Majk Spirit

​​Je však za „úpadkom“ rapu smrť Tupaca a homoloby? V skutočnosti gangsterský aspekt rapu nezabili zbrane, ale komercia. Úspešní raperi sa postupne zmenili z vyvrheľov na podnikateľov. Jay-Z predáva voňavky, 50 Cent zarába na vitamínových vodách a Dr. Dre ponúka vlastný rad slúchadiel. Zo smradu ulice sa stal dobrý marketingový nástroj na peniaze a zrazu to nebol thug life, ale miliardový biznis postavený na spotrebných produktoch. Ani slovenskí raperi v tomto nie sú výnimkou. Rytmus zarobil na JBMNT mikinách viac ako z koncertných turné a on sám otvorene priznal, že už svoju personu berie ako dojnú kravu na peniaze a radšej bude rodinne založeným mužom ako neriadená strela.

​Zatiaľ čo old-school gangstri vymäkli, do centra pozornosti sa dostali umelci s novou definíciou vyvrheľa. Už to nie sú drsní muži, ale gejovia a ženy. Z Cardi B sa stala najúspešnejšia raperka, ktorá upozorňuje na dvojitý štandard v hudobnom priemysle. Naratív už nie je o ceste von z ghetta, ale o každodenných prekážkach ženy v mužmi ovládanej brandži. Cardi B dlhodobo komunikuje, ako musí neustále dokazovať, že je dosť dobrá a pritom sa s ňou nejedná s rešpektom, na ktorý sú zvyknutí jej mužskí kolegovia.

Ďalšou hviezdou na scéne je spomínaný Lil Nas X, ktorého cesta ku sláve by bola za starých čias návod na pochovanie kariéry. Raper nehral divadielko a otvorene priznal, že je na mužov. A aby toho nebolo málo, obul si podpätky a vo videoklipe sa spustil po striptérskej tyči rovno za satanom. Týmto reagoval na bežnú rétoriku konzervatívcov, že queer ľudia pôjdu do pekla. Po vydaní singlu Montero (Call Me by Your Name) si Lil Nas X musel najať ochranku, pretože sa začal obávať o svoju bezpečnosť. Ale zároveň sa stal hlasom ľudí, ktorých nebolo počuť v mainstreame.

Ak chcú queer ľudia a ženy uspieť, je to boj. To neplatí iba pre rap, ale aj v iných odvetviach. Ženy a gejovia dostávajú v mužských očiach nálepku slabšieho jedinca, ktorý nie je na ich úrovni. Poukazujú na to aj štatistiky z USA, kde ženy a homosexuáli zarábajú menej v porovnaní s heterosexuálnymi mužmi. O čom Cardi a Nas rapujú, to je každodenná realita. Niektorí jedinci v spoločnosti proste musia makať viac, aby dokázali, že sú dosť dobrí. A aj tak sa im nedostane adekvátneho uznania.

Veľká časť tvorby Majka Spirita je postavená ako motivačné citáty na Instagrame. Rovnako sa Majk stavia do pozície človeka, ktorý inšpiruje k úspechu. Preto je paradoxné, že Lil Nas X ako jeden z najúspešnejších raperov súčasnosti nenapĺňa Majkov štandard. Ale kto je väčší frajer? Lil Nas X sa rozhodol pre náročnejšiu cestu, otvorene priznal svoju sexuálnu orientáciu a uspel so šokujúcou úprimnosťou. A jeho odvážny outfit na VMAs bol referenciou na Lil Kim, ktorá s ďalšími raperkami vydláždila cestu k úspechu súčasným hviezdam.

​Majk Spirit sa možno cítil ako gangster, keď dovolenkoval na Zanzibare v ohrození juhoafrickej mutácie. Alebo ako nepochopený outsider, keď Fond na podporu umenia zamietol jeho žiadosť o štátnu dotáciu. Ale v konečnom dôsledku musí pochopiť, že kultúra nie je statická a neustále sa vyvíja so spoločnosťou. Rap sa zmenil komerciou, ako sa Petržalka zmenila stavbou Auparku. Ak staré hviezdy nemajú čo povedať, pozornosť sa obráti na nové. Je to showbiznis, publikum je náročné a vie rozoznať medzi pózou a autentickou výpoveďou.

A možno sa opakuje história. Aj keď bolo množstvo drsných rockerov, najväčšia rockstar vyzerala takto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/troska-troska, menuAlias = troska-troska, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:51