Jadrový výbuchBrainee x Canva
StoryEditor

Rusko má systém, ktorý zničí svet aj bez zásahu človeka. Mŕtvu ruku nezastaví ani deštrukcia celej krajiny či rušenie signálu

Miroslav Kamody22.10.2024., 11:00h

Jednoducho povedané - aj keď by bolo celé Rusko zničené jadrovými hlavicami, Mŕtva ruka by sa aktivovala bez akéhokoľvek zásahu človeka a odvetne by zničila svet.

Lajkuj Brainee.sk na

Studená vojna priniesla množstvo technológií, ktoré si našli svoje uplatnenie vo svete aj po jej skončení. Spomeňme napríklad GPS, internet či mikročipy - to všetko bolo vyvinuté ako súčasť technologického boomu pretekov v zbrojení, píše portál Military.

Jedným dychom však treba dodať, že toto obdobie prinieslo aj vznik nervovej látky Novičok, najväčšej jadrovej zbrane na svete a ruské zariadenie súdneho dňa. Práve posledné spomínané znie ako niečo z filmov o Jamesovi Bondovi, no Sovietsky zväz skutočne vyvinul mechanizmus, ktorý je schopný zničiť svet - a to bez akéhokoľvek príkazu alebo zapojenia človeka.

image

Američania stratili najmenej tri atómové bomby. Nikto ich nevie nájsť a ani netuší, kde by mohli byť

Najväčší arzenál na svete

Rusko má v súčasnosti celkovo 5 580 jadrových hlavíc, čo z neho robí najväčšiu jadrovú veľmoc na svete. Počet rozmiestnených rakiet (tých, ktoré sú skutočne pripravené na odpálenie) je asi 1 710, čo je tiež najväčší potvrdený strategicky rozmiestnený arzenál na svete v roku 2024. Zvyšné zbrane sú buď v rezervných zásobách, alebo boli vyradené.

A všetky tieto zbrane sú viazané na Perimeter, inak známy aj ako Mertvaya Ruka (Mŕtva ruka). Ide o automatický systém kontroly jadrových zbraní. V kríze, ktorá by mohla znamenať prvý úder zo strany Spojených štátov, by mohli vysokí vládni predstavitelia alebo vojenskí velitelia Perimeter aktivovať.

A tento systém zaručí, že Sovietsky zväz (respektíve dnes už Rusko), by mohlo reagovať, aj keď by boli zničené celé jeho ozbrojené sily. Po zapnutí môže Perimeter spustiť celý ruský jadrový arzenál ako odpoveď na jadrový útok. Bolo to súčasťou doktríny studenej vojny o vzájomne zabezpečenom zničení, prostriedku na odstrašenie jadrových útokov zabezpečením zničenia strany, ktorá iniciovala prvý útok.

Jednoducho povedané - aj keď by bolo celé Rusko zničené jadrovými hlavicami, Mŕtva ruka by sa aktivovala bez akéhokoľvek zásahu človeka a odvetne by zničila svet.

Nič ho nezastaví

Teória hovorí, že systém velenia a riadenia meria komunikáciu na vojenských frekvenciách, úrovni radiácie, tlaku vzduchu, teplu a krátkodobých seizmických poruchách. Ak meranie ukazuje na jadrový útok, Perimeter spustí sekvenciu, ktorá by skončila odpálením všetkých ICBM (medzikontinentálnych balistických rakiet) v ruskom arzenáli.

Perimeter by odpálil veliteľskú raketu zakončenú rádiovou hlavicou, ktorá vysiela príkazy na odpálenie ruským jadrovým silám, a to aj za prítomnosti rádiového rušenia. Raketa by preletela po celej dĺžke krajiny. Po niekoľkých testovacích štartoch na preukázanie životaschopnosti takejto veliteľskej rakety sa systém v roku 1985 spustil.

image

Ako sa Američania chystali na jadrový armagedon. Rodinám rozdávali krekery, deťom tetovali krvnú skupinu pod pazuchu

Sovietsky zväz nikdy nepotvrdil, že takýto systém niekedy existoval, ale generál ruských strategických raketových síl Sergej Karakaev to potvrdil ruským novinám v roku 2011 a povedal, že USA môžu byť zničené do 30 minút.

Podobne tak urobil aj bývalý sovietsky plukovník Valerij Yarynich, ktorý sa na výstavbe Perimetra priamo podieľal. Ruské štátne médiá naznačujú, že systém bol postupne modernizovaný tak, aby zahŕňal radarové systémy včasného varovania a nové ruské hypersonické rakety.

Stále aktívny

Portál Military pripomína, že Spojených štátoch boli vyvinuté podobné technológie. Seizmické a radiačné senzory sa používajú na monitorovanie častí USA a sveta kvôli jadrovým výbuchom a inej činnosti, ale americká armáda nikdy nevytvorila automatickú spúšť pre svoj arzenál. Namiesto toho to zabezpečilo, že Američania so schopnosťou a právomocou spustiť druhý útok prežijú ten prvý.

image

Výbuch atómovej bomby

Wikimedia Commons

Keďže Perimeter je údajne stále aktívny, existuje nebezpečenstvo automatického, počítačom generovaného jadrového útoku. Teraz, keď ruský prezident Vladimir Putin po eskalácii na Ukrajine uviedol ruské jadrové zbrane do stavu najvyššej pohotovosti, možno spustil aj ruské zariadenie súdneho dňa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. október 2024 19:11