Kto je vrah malých detí a spúšťačom nepokojov v Anglicku? Chalan z reklamy BBCElizabeth Cook/Tasr
StoryEditor

Kto je vrah malých detí a spúšťačom nepokojov v Anglicku? Chalan z reklamy BBC

iDnes.cz05.08.2024., 10:00h

Súd zverejnil totožnosť 17-ročného mladíka obvineného z vraždy troch detí na tanečnom podujatí v Southporte. Obvinený Axel Rudakubana účinkoval v roku 2018 v reklame pre BBC s názvom Children in need (Deti v núdzi), ktorá bola inšpirovaná seriálom Doctor Who.

Lajkuj Brainee.sk na

Súd zverejnil totožnosť mladíka napriek jeho maloletosti v dôsledku rastúcich nepokojov v krajine. Ide vlastne o slovíčkarenie, v najbližších dňoch dovŕši osemnásť rokov. Na záberoch je jedenásťročný Axel Rudakubana, ktorý účinkuje v reklame na program Children in Need pre BBC a vyzýva národ, aby pomohol deťom a zapojil sa do finančnej zbierky. Britská verejnoprávna stanica BBC klip, nakrútený v roku 2018 v Blackpoole, vymazala a uviedla, že stanica uzavrela zmluvu s Rudakubanom prostredníctvom kastingovej agentúry, informoval britský denník Daily Mail. „Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým, ktorých sa tento incident dotkol. Z úcty k nim sme video odstránili zo všetkých našich platforiem,“ uviedla organizácia Children in Need vo vyhlásení.

image

Incident prerástol do nepokojov

Jacob King/Tasr

Rudakubana, černošský chlapec pôvodom z Rwandy, ktorý sa narodil vo Walese a bol kresťanom, bol zastupovaný agentúrou Ology, detskou talentovou agentúrou, ktorú spoločne viedli Laura Beckfordová, manželka bývalého futbalistu Evertonu Jermaina Beckforda, a jej starší brat Andrew. Tí sa k situácii odmietli vyjadriť. Agentúra však, podobne ako BBC, vymazala sériu príspevkov na Facebooku o Axelovej začínajúcej hereckej kariére.

image

Čo pozerať v auguste na Netflixe? Tešiť sa môžeš na návrat Emily in Paris, finále Umbrella Academy či animovaného Terminátora

Rudakubana sa v čase natáčania propagačného videa prihlásil do dramatického krúžku na svojej škole. Okrem toho sa vraj venoval aj spevu a susedia z dediny Banks neďaleko Southportu prezradili, že bol členom miestneho cirkevného zboru. Odhalenie jeho identity a totožnosti spočiatku nebolo možné, keďže mladík má ešte len sedemnásť rokov. Maloletí sú tak automaticky anonymní vo všetkých britských súdnych prípadoch, okrem výnimočných okolností. Identita mladíka, ktorý na budúci týždeň dovŕši 18 rokov, bola však zverejnili.

image

Incident prerástol do nepokojov

Ames Speakman/Tasr

Liverpoolsky súd tak rozhodol kvôli nepokojom, ktoré v súčasnosti sužujú Britániu. Súd preto zrušil príkaz na zachovanie anonymity mladistvého s tým, že zverejnenie totožnosti obvineného je v národnom záujme. Sudca Andrew Menary KC, ktorý zasadal na mestskom súde v Liverpoole, uviedol, že najprv musel zabezpečiť bezpečnosť pre rodinu podozrivého, ktorá už bola premiestnená. „Rudakubana je vo väzbe pre mladistvých dostatočne v bezpečí,“ povedal Menary.

image

Znásilnil dieťa, teraz súťaží na olympiáde. Ľudia ho vypískali, bývalá športovkyňa sa ho zastala, no potom to oľutovala

Dusné napätie po smrteľnom incidente prerástlo do protestov po celej krajine. Krajne pravicoví aktivisti vyšli tento týždeň do ulíc Southportu a ďalších veľkých britských miest. Ich pohonom boli falošné spravodajské webové stránky, ktoré šírili dezinformácie o totožnosti podozrivého. Falošné príspevky tvrdili, že moslimský prisťahovalec zaútočil nožom na tanečnú školu. Napríklad ruské štátne médiá boli medzi tými, ktoré nepravdivo tvrdili, že podozrivý prišiel do Spojeného kráľovstva vlani loďou a bol na zozname sledovaných osôb M16.

To viedlo k násilným nepokojom, pri ktorých boli zranené desiatky policajtov. Sedemnásťročný Rudakubana sa vo štvrtok postavil pred súd s obvinením z vraždy šesťročnej Bebe Kingovej, sedemročnej Elsie Dot Stancombeovej a deväťročnej Alice Dasilvy Aguiarovej v tanečnom štúdiu v Southporte v grófstve Merseyside. Je tiež obvinený z desiatich pokusov o vraždu vrátane vraždy ďalších ôsmich detí a tridsaťpäťročnej učiteľky tanca Leanne Lucasovej a podnikateľa Johna Hayesa, ktorý im pribehol na pomoc.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 17:07