VäzenieTASR/Michal Svítok
StoryEditor

18-ročného Rakúšana policajti na 19 dní zabudli v cele. Drží tak svetový rekord za najdlhší čas bez jedla a vody

Miroslav Kamody07.06.2024., 09:30h

Mladík dokázal prežiť iba vďaka jedinej veci. Keby nezačal páchnuť, možno by ho živého ani nenašli.

Lajkuj Brainee.sk na

V Guinessovej knihe rekordov nájdeš unikátne kúsky, na ktoré sa niektoré ľudia pripravovali celé roky. Sú však medzi nimi aj nezávideniahodné rekordy, ktoré by ich majitelia najradšej nedržali. Jedným z nich je aj Rakúšan Andreas Mihavecz, ktorého rekordy by si prekonať rozhodne nechcel, píše portál Unilad.

Mihaveczove zážitky v roku 1979 mu vyniesli najdlhší zaznamenaný prípad prežitia bez jedla a vody. Keď mal len 18 rokov a pracoval ako murársky učeň, policajti ho umiestnili do cely v budove miestnej samosprávy. Údajne ho vzali do väzby omylom, keďže bol spolujazdcom v havarovanom aute.

image

Neznáma stredoveká choroba zabíjala vo veľkom. Po objavení sa hneď zmizla, vedci záhadu nevedia rozlúštiť už 500 rokov

19 dní v pekle

Ale v hroznom vývoji udalostí všetci traja policajti, ktorí boli zodpovední za Mihavecza, zabudli, že sa tam nachádza. Počas veľkého vyšetrovania každý jeden z policajtov tvrdil, že zvyšní dvaja dôstojníci už zadržaného muža prepustili na slobodu. Ignorovali dokonca aj fakt, že jeho mama sa polície začala po niekoľkých dňoch pýtať, čo sa stalo s jej synom.

Možno si v tomto bode hovoríš - prečo jednoducho nekričal o pomoc, kým niekto neprišiel a nepustil ho? Nuž, Andreas to robil, no cela sa nachádzala v suteréne, čo znamenalo, že bez ohľadu na to, ako hlasno kričal o pomoc, nikto ho nepočul.

image

Väzenie

Peter Mayer

Mihavecza objavili, až keď si iný dôstojník všimol, že z cely, v ktorej bol zadržiavaný, vychádza nepríjemný zápach. Po záchrane potreboval mladík mesiace na zotavenie, no napriek dĺžke utrpenia nejako prežil. Vtedy 18-ročného chlapca zatvorili do cely 1. apríla. Jeho záchranca ho našiel až 18. apríla, čo znamená, že tam bol uväznený 19 dní.

Skončilo to pokutou

Traja dôstojníci zodpovední za jeho náhodné uväznenie boli Markus Weber, Heinz Ceheter a Erwin Schneider a boli obvinení v trestnom procese. Každý z nich obvinil ostatných z incidentu a nakoniec dostali pokutu okolo 2-tisíc eur, keďže sa nepodarilo zistiť, ktorý z nich bol najviac vinný.

image

VIDEO Nelegálne psie zápasy na Slovensku. Polícia zasiahla proti organizátorom, zo záberov ľudí napína

Zostáva jedna otázka. Ľudské telo dokáže vydržať až tri týždne bez jedla, ale iba niekoľko dní bez prístupu k vode, tak ako mohol Mihavecz prežiť tak dlho bez hydratácie? Odpoveď je pomerne jednoduchá - sŕkal kondenzovanú vodu zo stien svojej cely. Za 19 dní Mihavecz schudol približne 24 kilogramov svojej telesnej hmotnosti. Nakoniec však prežil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. september 2024 01:35