Severské krajiny sú najšťastnejšieBrainee X Canva/
StoryEditor

Fínsko, Dánsko, Island. Prečo sú ľudia práve v týchto krajinách najšťastnejší? Môžu za to aj ich vlády

Nikola Michalkova28.04.2024., 09:00h

Niekoľko rokov sa severské krajiny radia medzi najšťastnejšie krajiny. Čím to je a čo sa môžeme od nich učiť, sa dozvieš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Siedmy rok sa Fínsko umiestnilo na prvom mieste v rámci najšťastnejších krajín. Nasledovalo Dánsko a Island. Špekulovalo sa, prečo sú takí šťastní. Niektorí tvrdia, že dôvodom je ich menšia veľkosť, a to, že sú homogénne a bohaté. Objavila sa aj správa, že to podmieňuje genetika, píše sa na portáli Euronews.

Severské krajiny sa síce radia medzi relatívne bohaté, ale je potrebné dodať, že nie všetky bohaté krajiny sú tiež aj šťastné. Príkladom je Singapur, ktorý je treťou najbohatšou krajinou sveta a v rebríčku merajúcom šťastie sa umiestnil na 26. mieste. Severské krajiny ale sú známe nízkou úrovňou príjmovej nerovnosti, avšak výskumníci nepreukázali, že by súvisela aj s vysokou životnou spokojnosťou.

image

Poznáme najšťastnejšiu krajinu na svete. Slovensko sa od parlamentných volieb v zozname prepadlo o 16 miest

Kvalita vládnych inštitúcií a štedrosť sociálneho štátu

Tieto faktory majú dôležitý a pozitívny vplyv na spokojnosť so životom. Údaje ukazujú, že ľudia sú spokojnejší v krajinách, kde je aj kvalita inštitúcií. Tá sa zvyčajne delí na demokratickú kvalitu a kvalitu poskytovania služieb. Tá druhá je silnejšie spojená so spokojnosťou. Patria sem dobré dôchodky, štedré rodičovské dovolenky, starostlivosť o chorých a zdravotne postihnutých, bezplatné zdravotníctvo a vzdelávanie či solídne dávky v nezamestnanosti.

Kvalitné štátne inštitúcie úspešne zabezpečujú veľmi nízku úroveň nerovnosti. A to je dôvodom, prečo sú ľudia šťastnejší. Majú totiž pocit, že môžu svojim verejným inštitúciám dôverovať.

Dôvera je veľmi dôležitá

Tvrdí to Helliwell na základe experimentov, ktoré vyvinuli na testovanie a dokazovanie dôležitosti dôvery. Dôležitá je otázka, či si ľudia myslia, že im bude vrátená peňaženka, ak ju stratia. Výskumníci porovnávali, aká je pravdepodobnosť, že respondent si myslí, že sa mu stratená peňaženka vráti s výsledkom jeho spokojnosti. Výsledky ukázali, že tí, ktorí očakávali, že sa im peňaženka vráti, mali hodnotenie života o viac ako jeden bod vyššie na stupnici od nuly do desať.

V skratke to znamená, že ľudia, ktorí verili, že im ich peňaženky vrátia, sa považovali za šťastnejších. Americká spoločnosť Reader’s Digest uskutočnila v roku 2021 podobný experiment. A niet žiadnym prekvapením, že najviac peňaženiek sa vrátilo práve v meste Helsinki.

Liberálne hodnoty sú kľúčové: progresívne zdaňovanie a sloboda rozhodovania

Výskumníci zistili silnú súvislosť medzi progresívnym zdaňovaním – sadzbou dane, ktorá sa zvyšuje s rastúcim základom dane – a hodnotením ľudí, ako sú šťastní. Progresívne zdaňovanie vedie k šťastiu prostredníctvom verejných a spoločných statkov, ako je zdravotná starostlivosť, vzdelávanie a verejná doprava, ktorá sa z ich daní financuje.

image

Šťastie

Brainee X Canva/

Veľkú rolu v tomto zohráva aj spomínaná dôvera. Ľudia totiž veria, že peniaze budú použité a rozdelené rozumne. A keďže v severských krajinách si ľudia viac dôverujú, aj sociálna dôvera prispieva k budovaniu lepších inštitúcií a tým aj k šťastnejším ľuďom.

Ako byť teda šťastní ako Severania?

Kľúťom sú efektívne a demokratické inštitúcie, ktoré dokážu občanom zabezpečiť bezpečnosť. Občania tak dôverujú inštitúciám a jeden druhému, čo ich vedie k tomu, že volia politikov, ktorí sľubujú a realizujú tento model sociálneho zabezpečenia.

„Zistili sme, že ľudia sú oveľa, oveľa šťastnejší, ak majú pocit, že sú v prostredí, kde im ľudia kryjú chrbát. A je naozaj dôležité povedať to ľuďom, pretože na celom svete nechápu, akí sú ostatní ľudia takí štedrí,“ hovorí Helliwell.

Dôležitá je tiež dôvera. Jej nedostatok spôsobuje, že ľudia sú nešťastní, alebo aspoň nie takí šťastní ako Severania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 11:43