Tieto historické stretnutia by si nečakal.Brainee/Canva, Facebook/Vintage Los Angeles/
StoryEditor

Vedel si o tom, že Karlova univerzita je staršia ako Aztécka ríša? Tieto historické stretnutia ťa prekvapia

iDnes.czRadomír Dohnal06.03.2024., 14:00h

Áno, znie to šialene, ale posledná poprava gilotínou sa skutočne stala v roku, keď do kín mieril prvý diel Star Wars. A to nie je všetko, o podobných prekvapivých stretnutiach sa v článku dočítaš viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Mamuty a faraóni

Mamuty srstnaté si spájame výlučne s dobou ľadovou. Predpokladá sa, že zo severozápadnej Európy zmizli približne pred 21 tisíc rokmi. Čiastkové roztrúsené populácie mamutov však prežívali o niečo dlhšie. Preukázateľne existovali ešte desať tisíc rokov pred naším letopočtom v Ázii, na Sibíri. Ani to však nebol ich definitívny koniec.

image

Ilustračná fotka.

Warner Bros./

Ako potvrdzuje datácia nálezov kostrových pozostatkov, posledná známa skupina mamutov srstnatých prežívala až do roku 1650 pred naším letopočtom. V úplnej izolácii, mimo kontinentálnej pevniny, na Wrangelovom ostrove.

Tým pádom je Veľká pyramída v Gíze približne o tisíc rokov staršia ako posledný žijúci mamut. Cheopsova pyramída bola totiž dokončená medzi rokmi 2509 až 2483 pred naším letopočtom, teda v čase, keď mamutom z Wrangelovho ostrova ešte pár storočí zostávalo.

Gilotína a Star Wars

Morbídne divadlo v podobe verejných popráv sa ako odkaz na temný stredovek v niektorých krajinách žiaľ zachovali dodnes. Vo väčšine sveta sa však prestali uskutočňovať pred desiatkami rokov. V Československu to bolo obesenie Pfitznera v roku 1945. A napríklad vo Francúzsku, kde bola zase populárna gilotína, bola takéto verejné divadlo naposledy v roku 1939.

image

Dejiny vulgárnych gest. Prostredník ukazovali už v starovekom grécku, Shakespeare urážal palcom

Tento hrôzostrašný no efektívny nástroj sa však vo Francúzsku používal za zatvorenými dverami ešte desiatky rokov potom. Naposledy ním štát popravoval 10. septembra roku 1977. Justícia týmto spôsobom pripravila o život vraha Hamida Djanoubiho v čase, keď išli do kín prvé Hviezdne vojny.

Pristátie na Mesiaci a ženské práva

Čo významné sa prihodilo medzi rokmi 1971 a 1972? Významných udalostí by určite bol dlhý zoznam, ale proti sebe postavíme dve. V rámci misií Apollo 15, Apollo 16 a Apollo 17 sa po povrchu Mesiaca prechádzali astronauti a vo Švajčiarsku mohli ženy konečne voliť .

Dvadsiateho prvého júla 1969, keď na Mesiaci stála noha prvého človeka, Švajčiarky ešte volebné právo nemali. Pokrok skrátka nejde vo všetkých oblastiach rovnako rýchlo a dostať muža do vesmíru je z nejakého nevysvetliteľného dôvodu pre ľudstvo jednoduchšie ako priznať rovnaké práva ženám.

image

Ešte v roku 1966 spoločnosť ženám vo Švajčiarsku upierala volebné právo.

Čtk/

Na obhajobu výrobcov preslávených švajčiarskych syrov, hodiniek a čokolád je však potrebné dodať, že v Európe neboli tí úplne poslední. Portugalsko sa rozhodlo udeliť ženám volebné práva v roku 1974, v Lichtenštajnsku ich získali až o ďalších desať rokov neskôr. V súčasnosti ženy nemôžu voliť už len v jedinej európskej krajine. Vo Vatikáne.

Ďalšie zaujímavé prepojenia nájdeš na ďalšej strane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:23